Građanski aktivizam

Općina Centar se obavezala da neće graditi male hidroelektrane bez konsultacija sa građanima

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (NS) potpisao je 22.06. Deklaraciju "Općine bez brana" čime se obavezao da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji ove općine bez konsultacija sa građanima.

“Na našoj teritoriji nemamo nijednu malu hidroelektranu (MHE) i nemamo namjeru da gradimo ili podržavamo njihovu izgradnju. Svjestan sam negativnih ekoloških i socijalnih utjecaja MHE. Nedavni slučajevi, kao na primjer sukob između investitora i lokalne zajednice okupljene oko rijeke Neretvice, potvrđuju da od takvih projekata ljudi nemaju koristi i zbog toga ih ne možemo podržati”, rekao je načelnik Mandić.

Kako su saopćili iz Općine Centar, deklaracija “Općine bez brana” dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke.

Zasnovana je na, kako su naveli, “Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana” koja je donesena 2019. godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Član Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine Saudin Merdan, i predsjednik udruženja Centar dr. Stjepan Bolkay istakli su da je Općina Centar postala deseta potpisnica inicijative “Općine bez brana”.

“Drago nam je da je Općina Centar Sarajevo, potpisivanjem Deklaracije, potvrdila da neće podržati izgradnju MHE. Zaista se nadamo da će broj potpisnica Deklaracije nastaviti da raste, kao i svijest građana i lokalnih vlada o štetnosti ovih projekata”, kazao je Merdan, saopćili su iz Općine Centar Sarajevo.