U fokusu

Općinsko vijeće Vitez zaključilo da se volja građana mora poštovati i mini hidroelektrane brisati iz Prostornog plana

Vitez ima i dodatnu simboličku vrijednost zbog Hrabrih žena Kruščice i njihove dugotrajne borbe, koja se današnjom odlukom Općinskog vijeća Vitez, približava svom kraju.

Danas, 29. aprila, oči brojnih eko aktivista u BiH bile su usmjerene prema Vitezu, čije je općinsko vijeće, kao zadnju tačku dnevnog reda svoje 3. redovne sjednice u novom sazivu, razmatralo Mišljenje na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana SBK 2005.-2025.

Pažnja javnosti fokusirana je najviše na dio Plana koji se odnosi na mini hidroelektrane, jer pored postojećih 40, nacrtom Prostornog plana predviđena je gradnja još njih 38, u ovom kantonu.

A Vitez ima i dodatnu simboličku vrijednost zbog Hrabrih žena Kruščice i njihove dugotrajne borbe, koja se današnjom odlukom Općinskog vijeća Vitez, približava svom kraju.

Općinsko vijeće Vitez je, naime, na osnovu pristiglih primjedbi građana kao i inicijative koju su predale Hrabre žene Kruščice odnosno ekološko društvo Bistro, na današnjoj sjednici jednoglasno izrazilo stav da se volja građana mora poštovati, odnodno MHE brisati iz Prostornog plana SBK. Uključujući i one planirane na Kruščici.

Maida Bilal, predsjednica Ekološkog društva Bistro i jedna od Hrabrih žena Kruščice je, ovim povodom izjavila:

„Zaista smo uložili nadljudske napore da ovo dođe na Opštinsko vijeće, a prije toga da kroz tribine otvorimo zdravu komunikaciju, da se ne bi opet desili specijalci, već da civilizirano, sa vlašću, dođemo do rješenja koje je najbolje po stanovnike Kruščice.“.

Ranije su slične odluke, za svoje opštine, odnosno rijeke, donijela i općinska vijeća Kiseljaka i Fojnice, a vijećnici Općinskog vijeća Jajce, koje još uvijek nije konstituisano, su, da Ministarstvo ne bi odluku donijelo bez njihovog jasno izraženog mišljenja, potpisan stav o svom protivljenju izgradnji MHE dostavili kantonalnom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova kao dopis, da bi ga imalo u vidu pri donošenju konačne odluke.

Ostaje, dakle, da Ministartsvo sumira zaključke održanih javnih rasprava i odluke općinskih vijeća i izradi konačni prijedlog Prostornog plana i uputi ga Skupštini SBK na usvajanje.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije