Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne - neformalna grupa građana Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca

Optužnice i istrage u vezi šljunkarskog bezakonja kod Doboja

U podnesenoj prijavi neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, izražena je sumnja da su, osim krivičnog djela “Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstva i dobara od opšteg značaja”, počinjena i krivična djela „Zloupotreba položaja odgovornog lica“, „Utaja poreza i doprinosa“, „Primanje mita“, „Davanje mita“ i „Nesavjestan rad u službi“.

Nakon krivične prijave  neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ za brutalnu devastaciju 1.500 hektara poljoprivrednog i priobalnog zemljišta uz rijeku Bosnu u širem području Osječana kod Doboja, Okružno javno tužilaštvo Doboj objelodanilo je da su podignute tri optužnice protiv odgovornih lica u tri privredna društva.

„Za nezakonito vađenje i prodaju šljunka i pijeska u predmetima DOO „Bajkovača“ Kožuhe, „Geosfera“ Osječani Gornji i „Rašo“ Doboj, ovo tužilaštvo podiglo je optužnice, koje su potvrđene od nadležnog suda“ – stoji u odgovoru iz dobojskog OJT dostavljenom grupi.

Time nije stavljena tačka na podnesene prijave u vezi nelegalnog šljunkarenja, jer je dobojsko tužilaštvo navelo još četiri za koja provjere po njihovim zahtjevima vrši Sektor kriminalističke policije Policijske uprave Doboj.

„Ukoliko se ukaže sumnja da je bilo propusta od strane nekih drugih lica u smislu zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja ista će biti predmet provjeravanja u sklopu navedenih predmete“, odgovor je Tužilaštva na dio prijave Grupe u kome se izražava sumnja da su za devastaciju zemljišta kod Doboja odgovorni i nadležni organi koji su bili dužni spriječiti i prijaviti počinjenje krivičnog djela iz člana 391 KZ RS „Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja“.

Podsjećamo, neformalna grupa građana se javno postavljenim pitanjem „Ko je odgovoran za ekološku katastrofu u Doboju?“ putem otvorenog pisma i s nizom fotografija devastacije obratila i nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu energetike i rudarstva, Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

A u podnesenoj prijavi je navedeno da građani smatraju da na lokaciji Osječani kod Doboja postoje obilježja krivičnog djela Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstva i dobara od opšteg značaja. Te izrazili i sumnju da su ujedno počinjena i krivična djela „Zloupotreba položaja odgovornog lica“, „Utaja poreza i doprinosa“, „Primanje mita“, „Davanje mita“ i „Nesavjestan rad u službi“ iz KZ Republike Srpske.

„Istim zakonom, ukoliko je nastupila imovinska šteta za Republiku Srpsku ili jedinicu lokalne samouprave, što je nedvosmisleno, propisane su kaznene sankcije zatvora od dvije do deset godina“, precizirano je je u prijavi Grupe.

Ostaje da se vidi u kojoj mjeri će tužilaštvu uspjeti da dokaže da šljunkari i koruptivni lanac iza njih nisu iznad zakona.

Do sada su pokazivali neviđenu bahatost, a nerijetko nisu dozvoljavali čak ni vršenje inspekcijskih kontrola, već su verbalno, pa i fizički nasrtali na inspektore. U svježem sjećanju Dobojlija još je slučaj kada je od uposlenika DOO “Rašo“, privrednog društva protiv čijeg odgovornog lica je dobojsko tužilaštvo podiglo optužnicu, napadnut, prilikom eksploatacije šljunka u Osječanima, inspektor republičke Vodne inspekcije Dragan Despotović.

“Podsjećamo da to nije jedini put da su inspektori izloženi napadima. Bilo je slučajeva gdje su inspektori fizički napadnuti, gdje su im otimani mobilni telefoni, skidani točkovi sa automobila, pa čak i ekstremnih situacija gdje su im životi bili ugoroženi prijetnjom vatrenim oružjem”, ističu iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

 

Pogledaj više