Građanski aktivizam

“Oslobodite rijeke”: U Livnu započela ljetna škola za zaštitu rijeka na Zapadnom Balkanu

Odabrano je 15 polaznika ljetne škole iz cijele BiH koji dolaze iz različitih sfera društva, čime se nastoji omasoviti pokret „Čuvari rijeka“

Jučer, 02.09., je u Gradu Livnu započela Ljetna škola „Oslobodite rijeke“ koja će trajati do 05. ovog mjeseca. Četvorodnevna ljetnja škola okuplja civilno društvo, studente, akademike i nezavisne stručnjake s ciljem aktualizacije zaštite rijeka Zapadnog Balkana i sticanja alata za aktivan rad na njihovoj zaštiti. Iz Koalicije za zaštitu rijeka navode kako su do sada ovakve događaje organizovali uglavnom za organizacije članice Koalicije, ali ovaj put je odabrano 15 polaznika ljetne škole iz cijele BiH koji dolaze iz različitih sfera društva, čime se nastoji omasoviti pokret „Čuvari rijeka“.

Summer school “Free the rivers” 2021 (Photo: Majda Slamova / Arnika)

„Glavni cilj ljetne škole je da se poveća svijest ljudi o štetnosti izgradnje malih hidroelektrana i važnosti zaštite naših rijeka. A ovim putem smo htjeli proširiti aktivnost i na učesnike koji nisu vezani za Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, i uključiti i širu javnost kako bi se oni informisali i kako bi širili dalje informacije o svemu što mi radimo“, rekla je Dragana Skenderija, koordinatorica ispred Koalicije za rijeke BiH.

Prvi dan škole protekao je u sesiji na kojoj su učesnici iz zemalja Zapadnog Balkana i Češke, predstavljali slučajeve u kojima su oni učestvovali i probleme sa kojima su se suočavali u svojim kampanjama, poput podizanja tužbi protiv njih.

„Predstavljanje kampanja na ovaj način ima za cilj da učesnici budu svjesni da to nije nimalo lak posao, već posao koji ima mnogo izazova i posao gdje se mnogo toga može desiti. Naravno, istovremeno se rade i prezentacije brojnih pobjeda, koje učesnicima trebaju dati elana da i oni pokrenu neku kampanju“, dodala je Dragana Skenderija.

Dragana Skenderija (Photo: Majda Slamova / Arnika)

Ono po čemu se ističe ova ljetna škola su online jutarnje sesije sa „superherojima“ koji se bore protiv brana u Mozambiku, Rusiji, Indiji, Španiji, Poljskoj i Francuskoj, a koje počinju od drugog dana ljetne škole, tj. od danas. Učesnici će tako učiti kako zaštiti rijeke Zapadnog Balkana slušajući preglede međunarodnih dobrih i loših praksi u kampanjama poput „Mphanda Nkuwa, 20 godina borbe za zaštitu Zambezi rijeke, njegovog naroda i biodiverziteta u Mozambiku“, „Borbe za pravdu za ljude pogođene projektom brane Sardar Sarovar u Indiji“ ili „Kampanje za rijeke i uklanjanje brana u Francuskoj“.

Inače, ovu ljetnju školu organizuju Arnika – Centar za podršku građanima (Češka Republika), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike i Centralnoevropske inicijative.

Summer school “Free the rivers” 2021 (Photo: Majda Slamova / Arnika)

„Zemlje Zapadnog Balkana su jedinstvene, sa velikim brojem netaknutih rijeka koje pružaju stanište rijetkim i endemičnim biljkama i životinjama. Ovi dragulji prirode ugroženi su nekontrolisanim naletom izgradnje hidroelektrana, koje prouzrokuju nepovratnu štetu prirodnom okruženju i narušavaju prava lokalnih zajednica”, objasnila je koordinatorica projekta Zuzana Vachunova iz Arnike njihov interes za podršku bosanskohercegovačkim aktivistima koji se bore za zaštitu ovdašnjih rijeka.