STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci

Otvoreno pismo ministrici Golić: „Zahtijevamo da se obustavi i rad mHE ,,Podivič’’ i izgradnja mHE ,,Samar’’ do donošenja odluke Vrhovnog suda.“

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” održala je danas, u Banjaluci, press konferenciju, na kojoj su predstavili otvoreno pismo upućeno ministrici prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a Srebrenki Golić, a u kome su, između ostalog naveli da je građanima Istočnog Sarajeva uskraćeno pravo da se izjasne o izgradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci i poručeno: „Želimo da se odluke donose u javnom interesu, u korist svih građana našeg grada, a ne u korist malog broj pojedinaca.“ Ovo otvoreno pismo, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

Postovana ministrice Golić,

Neformalna grupa građana ,,Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci’’ u preko godinu dana aktivnog djelovanja uradila je mnogo toga kako bi zaštitila Kasindolsku rijeku od daljeg uništavanja. Uložene su tužbe protiv obnovljenih ekoloških dozvola za mHE Podivič, mHe Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci. Okružni sud u Banja Luci usvojio je sve tri tužbe. Uložena je tužba i protiv građevinske dozvole za mHE ,,Samar’’. Presudu još uvijek čekamo. Sproveli smo građansku inicijativu tokom koje je prikupljeno skoro 2.500 potpisa protiv izgradnje mHE ,,Samar’’ i mHE ,,Slapi’’ na Kasindolskoj rijeci. Obraćali smo se inspektorima Republičke uprave za inspekcijske poslove. Obraćali smo se JU ,,Vode Srpske’’, načelnicima opština Trnovo, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Od svih načelnika dobili smo podršku. Obraćali smo se gradonačelniku Istočnog Sarajeva i Skupštini Grada Istočno Sarajevo, čija podrška takođe nije izostala. Učinili smo sve da zaštitimo našu rijeku, ali to nije bilo dovoljno. Investitor i dalje radi i gradi. Za zaustavljanje njegovog rada nisu dovoljne ni pravosnažne presude Okružnog suda u Banja Luci kojim su im poništene obnovljene ekološke dozvole za sve 3 mHE. Za njih nije dovoljno ni to što građani našeg grada ne žele male hidrocentrale na Kasindolskoj rijeci, niti su im važne posljedice njihovog (ne)činjenja.

Međutim, posljedice nečinjenja JU „Voda Srpske“, investitora i inspektorata, odnosno svih onih kojima se Opština Istočna Ilidža još u avgustu obratila dopisom sa upozorenjem na potencijalne poplave uzrokovane gradnjom mHE Samar, a na koji su se oglušili, najskuplje su platili građani opštine Istočna Ilidža koji su ovog novembra bili pogođeni nezapamćenim poplavama, koje se nisu desile ni 2014. godine. Posljedice odrona koji su zatrpali korito i napravili prepreke, a koji su nastali prilikom izgradnje pristupnog puta za mHE ,,Samar’’, kao i posljedice porušenih i pokrčenih stabala ostavljenih u koritu, ili uz korito rijeke, osjetili su nedužni građani naše opštine.

Poplava koju je izazvala Kasindolska rijeka nije samo rezultat loše sreće građana Istočnog Sarajeva, već je i rezultat nesprovođenja svih mjera naloženih ekološkim dozvolama. U slučaju izgradnje malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci nije problem samo nesprovođenje svih mjera, već je problem na osnovu čega se iste trenutno sprovode, s obzirom da investitor nema važeće ekološke dozvole, jer su stare istekle 2020. godine, a obnovljene su poništene odlukom Okružnog suda u Banja Luci. S obzirom da je Vaše ministarstvo donijelo zaključke kojim se obustavljaju postupci za izdavanje ekoloških dozvola dok Vrhovni sud Republike Srpske ne odluči o uloženim pravnim lijekovima, zahtijevamo da se obustavi i rad mHE ,,Podivič’’ i izgradnja mHE ,,Samar’’ do donošenja odluke Vrhovnog suda.

Naše pravo da se izjasnimo o izgradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci uskraćeno je dva puta. Prvo kroz izmjene Prostornog plana Grada Istočno Sarajevo, jer male hidroelektrane nikada nisu uvrštene u njega, čime nam je uskraćena mogućnost da se neposredno i posredno, preko izabranih predstavnika, izjasnimo o njihovoj izgradnji. A zatim kroz postupak izdavanja ekoloških dozvola jer nas niko nije informisao da je u toku. O našoj rijeci odlučeno je bez nas.

Od ove gradnje sada nas sve boli glava, ali ne našom krivicom, već krivicom nadeležnih organa koji nisu zaustavili dalju gradnju nakon poništenja dozvola.

Sada se obraćamo Vama, jer stvari ne funkcionišu onako kako bi trebale. Obraćamo Vam se jer se radi i gradi bez ekološke dozvole, jer se nanosi šteta prirodi i Kasindolskoj rijeci, jer se i inače mjere iz ekološke dozvole ne sprovode. Protok Kasindolske rijeke nikada nije mjeren, određen je na osnovu protoka drugih rijeka. Odlučeno je da se na manje od 8km, jedna za drugom grade 3 male hidroelektrane, bez tačnih podataka o protoku, a samim tim bez tačnih podataka o njenom energetskom potencijalu. Odlučeno je da se gradi u području planiranom za uspostavljanje zaštite bez izrađivanja Studije uticaja na životnu sredinu. Niko nas ništa nije pitao, a ovo je naš grad i naša rijeka. Naš glas se mora čuti i uvažiti. Želimo da se odluke donose u javnom interesu, u korist svih građana našeg grada, a ne u korist malog broj pojedinaca.

Naša budućnost i kvaliteta života zavise od svega onoga što uzimamo zdravo za gotovo. Zavisi od naših rijeka, naših šuma, od vazduha koji dišemo. Istočno Sarajevo je bez čistog vazduha, a ovo ljeto bili smo i bez vode. Zimi smo često jedan od 10 gradova sa najzagađenijim vazduhom, a problem sa vodosnadbijevanjem je ovo ljeto trajao 3 mjeseca, sa redukcijama vode u dnevnom trajanju od po 8 sati. Neki su i trenutno bez vode, jer je kao posljedica poplava voda neispravna za ljudsku upotrebu. Mi u ovakvim uslovima ne živimo, već preživljavamo. Građani ne smiju i ne žele snositi posljedice!

Ono što svi smatramo obnovljivim izvorom energije, mi smo zbog načina njihovog rada počeli smatrati katastrofom koja je uništila naše rijeke. Sve one aktivnosti koje smo nekada radili na njima sada više ne možemo. Ne možemo plivati, ne možemo pecati, ne možemo uživati u netaknutoj ljepoti i prirodi, ne možemo gledati kako naša rijeka i njen kanjon sada izgledaju. Korito joj oblikuju u kanal, od ekološki prihvatljivog protoka prave fikciju, od netaknute prirode i pejzaža gradilište. Na ovom protoku jedva radi jedna mala hidroelektrana, a pitanje je šta će se desiti ukoliko se izgrade druge dvije.

Mi smo i prije apelovali. U avgustu smo govorili da će do poplava doći, ali nas niko nije čuo. Niko nije preduzeo nijednu akciju. Mislili su da do štete neće doći, a ona je milionska. Ove ozbiljne štete mogle su biti spriječene, ili bar umanjene da nas je neko čuo i da se nisu svi oglušili.

Mi od naše Kasi(n)dolke nikada nećemo odustati. Zato zahtijevamo da učinite sve kako bi se rad i gradnja mHE ,,Podivič” i mHE ,,Samar” obustavila do donošenja odluke Vrhovnog suda Republike Srpske.

Pogledaj više