Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

“Ovdje su pronađene biljke koje rastu samo u krugu nuklearnih elektrana. Spremni smo ići i do Strazbura”

Borba za zdravlje građana se nastavlja.

Navršila se još jedna godišnjica od prve blokade mostarske deponije Uborak kada su građani zatražili njeno izmještanje i počeli borbu za zdravlje svih koji žive u njenoj blizini.

Okidač je bila informacija o odlaganju mulja sa prečistača otpadnih voda za koji su aktivisti Udruženja “Zajedno za naš grad” tvrdili da sadrži kancerogeni piralen. Nešto kasnije, građani oko Uborka osnovali su Udruženje “Jer nas se tiče”, koje i danas predano radi na uklanjanju deponije iz ovog dijela grada.

Od tada do danas, bili su izloženi raznim pritiscima, ucjenama, policijskoj brutalnosti, a protiv njih je podignuta i tužba teška više od 700 hiljada KM!

Da je sitaucija na deponiji i oko nje alarmantna potvrdila su i rezultati Studiji uticaja na okoliš za proširenje nelegalne deponije Uborak, koji su čak puno lošiji i od onoga što su aktivisti mislili. 

Struka je, kaže nam aktivistica Aisa Hondo Mujala, jasno poručuje da deponija ni po koju cijenu ne smije ostati tu gdje jeste.

Sve je to, ističe, objasnio Edhem Čustović, diplomirani inžinjer hemijske tehnologije komentarišući Studiju- analize provedene od strane instituta iz Tuzle kaže da u podzemnim vodama postoje teški metali, dok je institut iz Sarajeva potvrdio da i na dva površinska i dubinska mjesta postoje teški metali, što znači da je tlo već kontaminirano, da su flora i fauna uništene i degradirane i ne postoje nikakve šanse da se neki novi sistem uspostavi.

Zamislite, čak su pronađene i određene biljke koje rastu samo u krugu nuklearnih elektrana”, ističe za BUKU Hondo Mujala dodajući da se u zaključcima Studije između ostalog jasno stoji da se projektom proširenja deponije ne mogu obezbjediti povoljni uslovi za zaštitu okoliša na lokaciji deponije i njenoj okolini te da novi projekt proširenja deponije nije bezbijedan sa stanovišta uticaja na okoliš.

Nažalost ni promjena vlasti u Mostaru i izbor novog gradonačelnika nisu donijeli boljitak i neka konkretna rješenja iako su aktivisti u više navrata tražili zatvaranje nelegalne deponije i pronalaženje nove lokacije, te povučenje tužbe protiv građana.

“Po ova tri prioritetna pitanja još nema nikakvog riješenja, čak ni pomaka, dok se i dalje vrši pritisak na razne načine na nas aktiviste. Održali smo i protestnu vožnju, koja je samo početak naše još jače borbe, a ako bude potrebno i novih blokada deponije.  Uskoro bi trebala biti održana tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti govora o Uborku, a nakon toga ćemo imati i jasan plan kako i šta dalje. Spremni smo ići i do Strazbura”, priča za BUKU Hondo Mujala poručujući da je deponija ujedno i jedna refleksija cjelokupnog stanja i krajnji rezultat nemara nadležnih za zdravlje građana.

Pogledaj više

Partneri u borbi protiv korupcije