Radnički protesti

Penzioneri u Tuzli ponovo na protestima

Njihovi zahtjevi upućeni vladajućim strukturama su usklađivanje penzije sa visinom prosječne plaće u FBiH sa 42 na 52 posto, ukidanje ”bijelog hljeba” političarima i ostalih beneficija koje imaju parlamentarci.

Kako kažu, većina ih živi na granici siromštva i više od polovine svojih penzija utroše za prijeko potrebne lijekove i plaćanje režijskih troškova, tako da im veoma mala sredstva ostanu za preživljavanje.

”Budući da su četvrti protesti još uvijek nema povratnih informacija od vlasti u vezi ispunjenja naših zahtjeva. Mi ćemo od proljeća u proteste ići svakih petnaest dana, a ako bude trebalo ići ćemo i svake sedmice. Mi znamo da novaca ima ukoliko vlast bude regularno radila. Ukoliko ne budu krali, ukoliko se ne budu bavili korupcijom, ukoliko ne budu zapošljavali svoje familije i izlazili u susret svojim mafijaškim poduzetnicima, onda će biti dovoljno novaca da se riješe problemi ne samo penzionera nego i drugih ljudi”, rekao je za FTV Vehid Jahić, organizator protesta penzionera.

Negodovanja penzionera i protestne šetnje u narednom periodu će biti organizirane i u drugim gradovima FBiH sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Pogledaj više

Građani u akciji