Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Perduv predao dopunu krivične prijave protiv policajaca zbog hapšenja

Ozren Perduv, aktivista grupe Pravda za Davida podnijo je danas Okružnom javnom ružilaštvu u Banjaluci dopunu krivične prijave protiv policijskih službenika koji su ih lišili slobode u julu 2020 godine, za vrijeme konferencije za medije u Banjaluci.

Osnovni sud u Banjaluci prije nekoliko dana je odbacio prekršajnu prijavu policajaca protiv Ozrena Perduva za remećenje zakona o javnom redu i javnom okupljanju.

“Javnost vrlo dobro zna da je nas desetoro 07.07. prošle godine lišeno slobode na Trgu Krajie ispred Policijske uprave Banjaluka Mi smo odmah sutradan 08.07. podnijeli krivičnu prijavu u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. Postupajuća tužiteljka u tom predmetu je Gordana Mijatović. Na žalost, prošlo je više od 16 mjeseci. Mi i dalje nemamo nikakvu tužilačku odluku po tom predmetu iako su stvari više nego jasne”, rekao je Perduv.

Dodao je da su aktivisti grupe bili na razgovoru kod  tužiteljke i da ih je šokirala činjenica da je Mijatovićka mislila da su samo tri osobe lišene slobode, a ne deset osoba.

“Samo meni je tog dana izdat prekršajni nalog zbog navodnog prekršaja iz Zakona  o javnom redu. Ja sam tražio sudsko odlučivanje. Sudski proces je održan prije nekoliko fana i ja sam dobio presudu u kojoj piše da sam oslobođen bilo kakve prekršajne odgovornosti. U toj presudi jasno piše da su građani tog dana na Trgu  bili kako bi tog dana održali  konferenciju za medije koja je dan ranije najavljena”, dodaje Perduv.

Napominje i da u presudi piše da  postupanje policajca Miroslava Aleksića nije ničim opravdano.

“Očekujemo konačno od postupajuće tužiteljke Gordane Mijatović da je krajnje vrijeme da donese tužilačku odluku, da podigne optužnicu protiv nečasnih pripadnika policije”, govori Perduv.

Kaže i da je na spisku u prijavi više od 10 policijskih službenika.

Medijima se kratko obratio i Davor Dragičević koji je kritikovao rad javnog servisa kada je riječ o izvještavanju o grupi Pravda za Davida, kao i rad Tužilaštva u Banjaluci.

„Hiljadu puta sam ponovio. Ovo je zločinačko Tužilaštvo, koje ne radi ništa. Ja sam par puta bio ovdje, kao što Muriz u Sarajevu rekao, noge su na stolovima tužiocima. Ja sam lično tom prisustvovao” , izjavio je Dragičević.

Pogledaj više

Partneri u borbi protiv korupcije