Radnički protesti

Pet hiljada medicinara od ponedjeljka u štrajku

Pacijenti neće biti zapostavljeni (Foto: Miren Aljić)
Radnici zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu su za 19. septembar najavili generalni štrajk, a dotad će svakodnevno održavati polusatne štrajkove upozorenja.

Oko pet hiljada radnika zaposlenih u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak kreće sa polusatnim štrajkom upozorenja, koji će svaki dan do narednog petka biti održavan u vrijeme pauze za doručak u svim javnim zdravstvenim ustanovama. Ovaj štrajk je, kako su poručili iz Nezavisnog sindikata, koji okuplja sve radnike u zdravstvu, i Samostalnog sindikata doktora i stomatologa, posljednja šansa za kantonalnu vlast prije stupanja u generalni štrajk koji je zakazan za 19. septembar.

ZASTARJELA OPREMA

Povod za štrajk je odbijanje Vlade TK-a i Ministarstva zdravstva TK-a da uđu u izmjene i dopune postojećeg kolektivnog ugovora, odnosno da povećaju satnicu zaposlenih u zdravstvu sa 2,51 na tri KM.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata FBiH, kazao je da su iscrpljeni svi zakonski potezi i da je prvo štrajk upozorenja, a zatim i generalni štrajk, jedino što je radnicima preostalo.

Političari su privatizovali institucije, a zdravstvene ustanove su postale resurs za političko zapošljavanje, rekao je dr. Brkić

– Tokom štrajka upozorenja pacijenti neće ni u jednom trenutku biti zapostavljeni, jer ćemo mi koristiti svoje pauze kako bismo izrazili nezadovoljstvo. Što se tiče generalnog štrajka, ukoliko do njega dođe, radit će se svi hitni slučajevi i prijemi hroničnih bolesnika, kao i onih čije bi odbijanje pregleda pogoršalo zdravstveno stanje pacijenta. Svi hladni programi će biti zaustavljeni, rekao je Latifović.

Esed Brkić, potpredsjednik i kantonalnog i federalnog Nezavisnog sindikata, kazao je kako upravo ovakav odnos prema zaposlenicima u zdravstvu urušava zdravstveni sistem.

image
Generalni štrajk zakazan je za 19. septembar (Foto: Miren Aljić)

– Oni koji upravljaju zdravstvenim sistemom sistemski urušavaju zdravstvo. Političari su privatizovali institucije, a zdravstvene ustanove su postale resurs za političko zapošljavanje. I tu je naš najveći problem – zapošljavaju se podobni ljudi, a ne stručnjaci, a tu su i problemi sa zastarjelom opremom, kazao je dr. Brkić.

ZAKONSKA OBAVEZA

Sindikalci su prokomentarisali i spinovanje od kantonalne vlasti i pokušaje da se za stanje u zdravstvu optuže radnici, a ne osnivači.

– Zakonska obaveza osnivača je da iz svojih budžetskih sredstava, a ne iz Zavoda za zdravstveno osiguranje, izdvoji novac za unapređenje opreme. Nismo mi ti koji su krivi za naručivanje pregleda kroz šest mjeseci, nego oni koji nikada nisu obnovili opremu, kazao je Latifović.

Pogledaj više

Građani u akciji