U fokusu

PISMO UPOZORENJA PRAVOSUDNOJ ZAJEDNICI: Sumnja u regularnost izbora sudija za Vrhovni sud Republike Srpske

Sutkinja Svetlana Marić, koja kao prvorangirana kandidatkinja nije imenovana za sudiju Vrhovnog suda Republike Srpske, uputila je pismo VSTV-u BiH i kolegama u pravosuđu, upozoravajući ih da je ova konkursna procedura nezakonita, te da je ona ocijenjena proizvoljno.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH zaprimilo je novu primjedbu na račun sve lošije prakse u postupku imenovanja – ovaj put na izbor sudija za Vrhovni sud Republike Srpske.

Konkurs za dvoje sudija u ovom sudu raspisan je 21. decembra 2021. godine. Vijeće je na sjednici 14. aprila imenovalo Biljanu Majkić Marinković, koja je na listi od osam kandidata bila drugorangirana, dok je u odnosu na izbor drugog sudije konkurs ponovljen.

Prvorangirana je bila sutkinja Okružnog suda u Banjoj Luci Svetlana Marić. Ona je, saznaje Žurnal iz svojih izvora u pravosuđu, Vijeće pismeno upozorila da su po ovoj konkursnoj proceduri postupili nezakonito i da je ocijenjena proizvoljno: „Donesenim odlukama i postupanjem očigledno ste iskazali svoje negativno mišljenje o mojoj podobnosti i stručnosti, te ste onemogućili da se glasa o mom izboru i da budem imenovana po ovoj konkursnoj proceduri, kao i u naknadnoj koju ste raspisali 4. maja. Po konkursu iz decembra imenovali ste jednog sudiju, koja je bila drugorangirana i srpske je nacionalne opredijeljenosti kao i ja, koja sam bila prvorangirana“. 

U pismo, koje je putem e-maila proslijedila i kolegama u pravosuđu, a koje je Žurnal iz svojih izvora dobio na uvid, sutkinja Marić navodi da je i odluka o ponavljanju konkursa nezakonita i suprotna Poslovniku VSTVBiH.

Iz VSTV-a su, naime, kazali da je konkurs u ovom dijelu ponovljen „radi primjene odgovarajuće ustavne odredbe kojom se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih“. Novi konkurs je raspisan 4. maja ove godine i u fazi je obavljanja razgovora sa prijavljenim kandidatima.

Sutkinja Marić u svom pismu, pak, navodi da sastav Vrhovnog suda Republike Srpske nije uslovljen nacionalnom zastupljenošću, istovremeno naglašavajući da su u tom sudu zastupljene sudije iz reda svih konstitutivnih naroda, pa i reda ostalih.

„To je razumljivo i važno sa aspekta povjerenja svih građana u taj sud. Ali, po osnovu nacionalne pripadnosti ne možete eliminisati ni jednog kandidata za sudiju tog suda i tako vršiti diskriminaciju po nacionalnoj osnovi, niti ste mogli po tom osnovu odlučiti da po raspisanom konkursu od 21.12.2021. imenujete jednog sudiju, a umjesto imenovanja drugog, odlučite se da za tu poziciju konkurs ponovite“, navodi u pismu.

U pismu je izražena sumnja da je ponovoljeni konkurs namješten za tačno određenog kandidata, koji već radi na upravnom referatu, i koji je na konkursu iz decembra prošle godine bio među posljednje rangiranim: „Raspisivanjem konkursa u ovoj godini ostavljena mu je mogućnost, za razliku od onog iz 2021., da prilikom bodovanja se ne uzimaju u obzir ocjene rada za 2017., koja je bila lošija od onih u narednim godinama“.

Ako i zanemarimo dugogodišnje priče da su izbore sudija i tužilaca pratili razni uticaji i koruptivna ponašanja ranijeg predsjednika i članova Savjeta, ono u šta sam se uvjerila u okruženju u kojem radim (kao dugogodišnji sudija i predsjednik krivičnih odjeljenja Okružnog suda u Banjaluci) je da nerijetko imenujete nekompetentne sudije i tužioce, sumnjivog znanja i integriteta, kao i da nedovoljno kontrolišete rad sudija i predsjednika sudova, tužilaca i glavnih tužilaca koji su na pozicijama, a među kojima pojedini godinama nekažnjeno krše zakone, etička i druga pravila postupanja, propisana od strane VSTS s ciljem unapređenja kvaliteta i efikasnosti rada pravosuđa“, također u svom pismu upozorava ova sutkinja koja je još prije 20 godina učestvovala u procesima reforme pravosuđa.

U pravosudnoj zajednici već odavno upozoravaju na loš postupak imenovanja sudija i tužilaca, te kako se kriteriji što hitnije moraju mijenjati. Iz tog razloga, naglašavaju već godinama, u pravosuđu imamo veliki broj nekompetentnih ljudi i sve češće pojave su neprofesionalizma i korupcije.

Pitate li se zašto je već godinama udio borbe pravosuđa protiv korupcije kod nas na nivou gotovo statističke greške po svim relevantnim izvještajima?“, navodi, između ostalog, u pismu sutkinja Marić, te istovremeno naglašava da ona nikada nije pristajala na koruptivni kompromis i da je svoj posao obavljala profesionalno.

Iz VSTV-a su, na upit Žurnala, napomenuli da su prvorangirana i drugorangirana kandidatkinja u konkursnoj proceduri imale isti broj bodova, te da se Vijeće nakon sveobuhvatne rasprave i razmatranja rang liste kandidata i utvrđenog broja bodova odlučilo za imenovanje kandidatkinje koja je bila pod rednim brojem 2. na rang listi.

Naveli su i da je sutkinja Biljana Majkić Marinković od 2004. u Okružnom sudu u Banjoj Luci i to u građanskom odjelu tog suda.

Prilikom imenovanja, Vijeće je primijenilo i odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjerna zastupljenost spolova“, kažu iz VSTV-a.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije