"Neretvica - Pusti me da tečem" - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Neretvici, Konjic

Počeo protest protiv najavljenog početka gradnje MHE na Neretvici

Jutros, u 8 sati, počelo je okupljanje građana kod mosta u Goranskom polju, 500-tinjak metara od naselja Buturović Polje, u opštini Konjic.

Na poziv udruženja “Neretvica – Pusti me da tečem”, građani se okupljaju kako bi spriječili najavljeni početak radova na izgradnji prve dvije od 15 planiranih mini hidroelektrana na rijeci Neretvici. I kako bi izrazili svoj protest zbog ponašanja rukovodstva Elektroprivrede BiH, koje ne uvažavajući ni stav građana ovog područja, ni odluke Parlamenta i Vlade Federacije, u vezi sa mini hidroelektranama, ni stav struke o njihovoj štetnosti, nastavlja sa svojim planovima i pritiscima na lokalno stanovništvo.

“Ovdašnje stanovništvo je odlučno u namjeri da spriječi prolazak mašina, a podršku će nam pružiti i brojna udruženja iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, kao i nekoliko javnih ličnosti. Kako sada stvari stoje, na mostu u Goranskom Polju okupit će se i gosti iz Sarajeva, Šćipa, Fojnice, Banja Luke, Jablanice, Mostara, Kruščice kod Viteza i brojnih drugih mjesta. Masovan odziv očekujemo iz Konjica i okolnih mjesta i svih dijelova Klisa”, poručili su iz Udruženja, u kome smatraju da bi ovaj ponedeljak mogao postati jedan od ključnih datuma u odbrani Neretvice.

Protest će, po svemu sudeći, biti i medijski dobro propraćen, s obzirom na to da su svoj dolazak najavile ekipe Al Jazeere Balkans, O kanala, N1, Radio Konjica, Hayata, Klixa, BHT-a i Bljeska, kao i Reutersa i AFP-a.

“Elektroprivredi BiH, odnosno dobro organizovanoj mafiji koja ovo javno preduzeće koristi kao paravan za ostvarenje ličnih poslovnih ciljeva, kao i izvođačima radova poručujemo da će most preći samo preko nas mrtvih!”, naglasili su organizatori protesta, iz udruženja “Neretvica – Pusti me da tečem”.

Pogledaj više