Građanski aktivizam

Početak potpisivanja peticije za uklanjanje nelegalne deponije ispred Višegrada

„Očekujemo od nadležnih da nas zaštite, da rade svoj posao, te da nađu sistemsko rješenje za odlaganje smeća. Deponija koja je naša noćna mora nije legalna, te očekujemo da se ukloni što prije!“ – poručuju iz neformalna grupa građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom“, čije saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

Danas, 27.05.2022. godine, u Višegradu, aktivisti okupljeni oko inicijative „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ pokrenuli su potpisivanje peticije, za potpuno uklanjanje deponije pred pragovima njihovih kuća.

28 godina traje agonija, jer se pored mjesta Holijaci, Višegrad, toliko godina odlaže otpad na nelegalnu deponiju, zbog nebrige i nezainteresovanosti vlasti.

Mještani, kao i aktivisti neformalne grupe građana, odlučili su pokrenuti akciju potpisivanja peticije, čime bi još jednom stavili na znanje da je deponija, osim što je potpuno nelegalna i ne posjeduje Zakonom propisane dozvole, takođe i protivna volji građana!

Organizatori su jasni u stavu: „Ovo je sramota čitavog Višegrada. Deponija nije dovoljne veličine da primi sav otpad koji se ovdje odlaže, pa se smeće pali, a dim ide u naše kuće, ali i prema Višegradu. Turistički grad ne smije imati nelegalnu deponiju koja ugrožava naše zdravlje!“

Ulaz u selo Holijaci je istovremeno i put kroz samu deponiju i to već skoro tri decenije. Pored požara koji su česti radi „oslobađanja dodatnog prostora“ , problem nastaje i kada su poplave. Prilikom jakih kiša, stvore se naleti vode koji raznesu otpad, te još dodatno otežaju pristup domovima mještana.

Pored danas održanog potpisivanja peticije, građani udruženi u inicijativu „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ dijelili su informativne letke, da bi informisali svoje sugrađane o problemu koji ih muči skoro trideset godina.

Očekujemo od nadležnih da nas zaštite, da rade svoj posao, te da nađu sistemsko rješenje za odlaganje smeća. Deponija koja je naša noćna mora nije legalna, te očekujemo da se ukloni što prije!“ – poručuju iz grupe.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije