Građanski aktivizam

“Pod lupom” i građani širom BiH zahtjevaju od parlamentaraca državnog parlamenta usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona i poručuju da se izbori u BiH moraju održati

Predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ su danas, sa više od 40 partnerskih organizacija civilnog društva, u 40 gradova širom Bosne i Hercegovine, izašli na ulice u simboličnih „pet do 12“, da poruče da je ostalo još jako malo vremena za unapređenje izbornog procesa u BiH.

Iako se izbori u pravnim državama nazivaju praznikom demokratije, u Bosni i Hercegovini se oni, zbog brojnih zloupotreba, tako nazvati ne mogu. No to ovdašnjim parlamentarcima nije podsticaj za brže usvajanje izmjena izbornog zakona, kako bi se stvorili preduslovi za zaista poštene izbore, odnosno kako bi smo se i mi približili prazničnoj atmosferi.

Sa današnjim danom ostalo je 15 dana do raspisivanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, a izborni zakon još uvijek nije izmijenjen. Bez obzira na činjenicu da je u pitanju gorući problem u BiH, koji može u bitnoj mjeri da odredi našu budućnost (ili baš zbog toga?), to izgleda zabrinjava samo građane i organizacije civilnog društva, ali ne i one koji te odluke donose.

Predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ su danas, sa više od 40 partnerskih organizacija civilnog društva, u 40 gradova širom Bosne i Hercegovine, izašli na ulice u simboličnih „pet do 12“, da poruče da je ostalo još jako malo vremena za unapređenje izbornog procesa u BiH.

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije Pod lupom je za portal Antikorupcija.info izjavio da je cilj njihovog performansa izvršiti građanski pritisak na Parlamentarnu skupštinu BiH kako bi, u ovo malo vremena što je preostalo do raspisivanja izbora, usvojili izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje su u proceduri.

Aktivni građani su dragocjeni za demokratska društva, ne samo tokom izbora, nego i pri učešću u donošenju odluka i držanju donosioca odluka odgovornim nakon izbora. Bez aktivnih građana i snažnog pritiska na vlasti teško je očekivati istinske promjene nabolje.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je potpisalo 17 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, upućen u parlamentarnu proceduru, uz zahtjev da se razmatra po skraćenom postupku, ali se još uvijek ništa nije desilo. Bosna i Hercegovina još uvijek ne posjeduje izmijenjeni Izborni zakon koji bi unaprijedio izborni proces, omogućio da izbori budu slobodniji i pošteniji, i posljedično doveo do većeg povjerenja građana u njih i njihove rezultate.

Iz Koalicije takođe ističu da je značajan broj njihovih preporuka, kojima bi se uveliko unaprijedio izborni proces, obuhvaćen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, uključujući uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Bosna i Hercegovina još uvijek ne posjeduje izmijenjeni Izborni zakon koji bi unaprijedio izborni proces, omogućio da izbori budu slobodniji i pošteniji, i posljedično doveo do većeg povjerenja građana u njih i njihove rezultate.

S druge strane, Koalicija „Pod lupom“ jasnog je stava da se Opšti izbori u BiH moraju održati ove godine, bez obzira da li se izmjene Izbornog zakona BiH desile ili ne. Jer  je to, naprosto, zakonska obaveza.

„Da smo cijelo ovo vrijeme čekali da se političke stranke dogovore, mi ne bismo imali izbora u BiH već 12 godina. Nažalost, u koliko zarobljenoj državi živimo, u smislu sistemske korupcije čiji su ključni akteri politike i političke stranke, dokaz je i to da jedna politička stranka, ili čak pojedinac ministar iz jedne političke stranke, ima mogućnost da uslovljava i uskraćuje demokratiju za 3 miliona građana. To ne može biti tolerisano niti predmet bilo koje vrste političkih pregovora. Održavanje izbora nije pitanje novca, već isključivo politička odluka.“, istakao je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije Pod lupom za portal Antikorupcija.info.

Podsjećamo da je, početkom godine, Koalicija „Pod lupom“, u Parlamentarnu skupštinu BiH, predala građansku peticiju za uvođenje elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića, koju je potpisalo 92.000 građana i građanki BiH, istakavši kako je jasno da većina građana i građanki BiH smatra da je neophodno raditi na povećanju integriteta izbornog procesa koji je godinama unazad kompromitovan.

U današnjem obraćanju medijima, Koalicija „Pod lupom“ je istakla da je aktivno zagovarala u prethodnom periodu i druga tehnička unapređenja, kao što je reforma biračkih odbora, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje, te uvođenje zamjenskog poslaničkog mandata.

Poručili su i da će nastaviti aktivno i glasno zagovarati unapređenje izbornog procesa, te su još jednom pozvali donosioce odluka, parlamentarce i parlamentarke Parlamentarne skupštine BiH, da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije