Građanski aktivizam u susjedstvu

Crna Gora: Protest protiv pomilovanja osuđenog za nasilje u porodici

Aktivistkinje nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žena protestvovale su 6. jula ispred zgrade Predsjedništva u Podgorici zbog odluke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da pomiluje Tomaša Boškovića za koga nevladine organizacije tvrde da je osuđivan zboga nasilja u porodici.

Đukanović je pomilovao Boškovića koji je uhapšen 17. juna i sproveden u Spuški zatvor na izdržavanje kazne u trajanju od 30 dana zbog toga što je, kako je navedeno u Osnovnom sudu u Podgorici, duži vremenski period odbijao da omogući nesmetano održavanje kontakta majke sa maloljetnom djecom, čiji je staratelj.

Maja Raičević direktorica Centra za ženska prava rekla je da institucije gestom pomilovanja otvoreno podržavaju nasilje s obzirom da protiv Boškovića postoji “ogroman broj prijava u policiji, jer je čovjek osuđivan je za nasilje u porodici”.

Nevladine organizacije smatraju da ovim pomilovanjem crnogorske institucije vrše diskriminaciju žena i djece žrtava nasilja i krše pravno obavezujuće međunarodne standarde, posebno iz Istanbulske i Konvencije o pravima djeteta.

“Odluka Đukanovića koja je donijeta na osnovu mišljenja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, je primjer diskriminacije žena i djece i ovo ima posljedice na slučajeve u kojima se (roditelji) sad bore da imaju kontakt sa svojom djecom”, kazala je Raičević.

Naime, Odluku o pomilovanju, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đukanović je donio 3. jula na osnovu mišljenja ministara unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, koji je i rukovodilac Ministarstva pravde i ljudskih prava.

“Đukanović i Sekulović su tim činom mnogim žrtvama koje se u ovom trenutku mukotrpno bore da zaštite sebe i svoju djecu od nasilja, poslali nedvosmislenu poruku da Crna Gora podržava nasilje i da njeno postupanje ne vode važeći zakoni, već oni koji danima zloupotrebljavaju javni prostor, nekažnjeno šire govor mržnje prema ženama i kreiraju ambijent linča i mizoginije”, navodi se u zajedničkom saopštenju dvadeset nevladinih organizacija.

Okupljeni na protestu su nosili transparente sa porukama “Da li sudske odluke važe samo na papiru”, “Vladavina ulice ili vladavina prava”, “Stop mizoginiji”, “Zaštitite žene i djecu od nasilja”, “Stop zloupotrebi roditeljskog prava”.

Okupljeni na protestu su nosili transparente sa porukama "da li sudske odluke važe samo na papiru", "vladavina ulice ili vladavina prava", "stop mizoginiji", "zaštitite žene i djecu od nasilja", "stop zloupotrebi roditeljskog prava"...
Okupljeni na protestu su nosili transparente sa porukama “da li sudske odluke važe samo na papiru”, “vladavina ulice ili vladavina prava”, “stop mizoginiji”, “zaštitite žene i djecu od nasilja”, “stop zloupotrebi roditeljskog prava”…

Podsjetimo, slučaj Tomaša Boškovića dospio je u javnost 17. juna nakon pisanja medija u kojima je najprije objavljeno da je priveden zbog “nelegalne sječe drva da bi prehranio maloljetnu djecu” što je, uz uznemirujući snimak objavljen na društvenim mrežama, dovelo i do masovnog protesta građana u Podgorici.

Da je Bošković priveden zbog nepoštovanja sudske odluke da majci omogući viđanje s djecom, a ne “nelegalne sječe drva” postalo je jasno nakon saopštenja Osnovnog suda u Podgorici.

Maja Raičević je na protestu zatražila da se održi posebna sjednica Vlade kojom bi, kako je rekla, predsjedavao potpredsjednik Dritan Abazović, a na kojoj bi se razmotrili ovakvi slučajevi dok je Sigurna ženska kuća tražila kontrolno saslušanje ministara.

Pogledaj više

Građani u akciji