Za Doljanku - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

Podrška članova kolegija OV Jablanica UG ”Za Doljanku”. Čeka se ishod sudskih procesa.

Saopštenje udruženja građana "Za Doljanku", objavljeno povodom sastanka održanog sa čelnicima novoizabranog Općinskog vijeća Jablanica, prenosimo u cjelosti.

Na poziv Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jablanica, Emira Muratovića, u srijedu, 24.02., aktivisti udruženja „Za Doljanku“ sastali su se sa predsjedavajućim Općinskog vijeća i članovima kolegija Općinskog vijeća Jablanica: Ivković Saidom (SDP), Turkić Minelom (SBB), Biserović Kenanom  (SDA) i Čilić Ibrahimom (LDS).

„Sastanak je prošao u fer i korektnom tonu. Vijećnike smo upoznali sa svim našim aktivnostima u borbi za Doljanku a koja se odnose na kršenja zakona i zakonskih procedura, s naglaskom na one vezano za lokalni nivo. To je prije svega, neodržavanje Zbora građana, nerad  opštinske građevinske inspekcije, ignorisanje svih naših dopisa i poziva koje smo poslali bivšem načelniku opštine Salemu Dediću, a zatim i neadekvatno reagovanje opštinskog vijeća u prošlom sazivu.“, istakla je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja „Za Doljanku“.

Aktivisti Udruženja „Za Doljanku“ također su upoznali vijećnike o detaljnije pokrenutim sudskim sporovima ali i o tužbi koju je investitor Eko –vat pokrenuo protiv članova udruženja „Za Doljanku“.

Prema riječima aktivista, vijećnici su istakli jasnu podršku i razumijevanje prema trenutnoj situaciji ali da su spremni pomoći tek po okončanju sudskih sporova kako bi mogli imati bolji uvid u  kompletan predmet i sudski utvrđene činjenice.

Vijećnik Ibrahim Čilić je u svom obraćanju naglasio da u potpunosti podržava UG „Za Doljanku“ i da  su se u  ovom slučaju napravile mnoge zakonske povrede na koje je i ranije ukazivao  ali nije imao  podršku jer je bivši načelnik imao veliki uticaj na vijećnike.

Vijećnica Minela Turkić je također iskazala podršku našoj borbi i također rekla da se slaže da sve treba ispitati te da će se i ona zalagati za zabranu izgradnje MHE u opštini Jablanica te je podržala prijedlog UG „Za Doljanku“ da Jablanic bude bude opština bez MHE. Napomenula je i za Odluku Vlade o zabrani izgradnje MHE i usvajanje Deklaracije o rijekama, te da se isto mora poštovati.

Računajući da će vijećnici ostati dosljedni iskazane podrške, UG „Doljanka“ sa nestrpljenjem očekuje ishod pravne borbe pokrenutih sudskih sporova protiv onih koji su najodgovorniji za počinjeni ekocid na rijeci Doljanci.

Pogledaj više

Građani u akciji