Radnički protesti

Podrška za medicinare u Konjicu: Štrajkat će i ostatak županije?

Apelirali na Vladu FBiH da u ''što kraćem, hitnom postupku se uključi u rješavanje ovog problema i da za početak, odblokira račune zdravstvenim ustanovama da bi mogle nastaviti s radom a radnici dobiti plaću.''

”Ukoliko u sljedećim danima ne bude riješeno naše pitanje, kroz štrajk podrške će nam se pridružiti kolege iz svih zdravstvenih ustanova u HNŽ, a mi, radnici koji nismo dobili plaće za zadnja 4 mjeseca ćemo pokrenuti i dalje korake. Ukoliko Konjic ostane potpuno bez zdravstvenih radnika netko će stanovnicima morati odgovarati za to”, poručili su zdravstveni radnici iz Konjica.

Oni su apelirali na Vladu FBiH da u ”što kraćem, hitnom postupku se uključi u rješavanje ovog problema i da za početak, odblokira račune zdravstvenim ustanovama da bi mogle nastaviti s radom a radnici dobiti plaću.”

Podsjećamo, nezadovoljni zbog kašnjenja plaća i blokade računa, 60 radnika ovih zdravstvenih ustanova, baš kao što su ranije najavljivali, održali su u utorak 30. studenog prosvjednu šetnju i privremenu blokadu puta M17 u mjestu Drecelj kod Konjica.

Tim povodom danas se oglasila i Vlada HNŽ-a, te su za Bljesak.info kazali kako je ”županijska skupština usvojila zaključak kojim je obvezala Vladu županije da zatraži od Vlade FBiH, čija je to nadležnost da poduzmu potrebne radnje kako bi se odblokirao račun  zdravstvenih ustanova i izvršile se potrebne transakcije.”

Medicinari poručuju i kako bi Vlada FBiH trebala biti u službi svih građana, pa i građana Konjica i da bi se trebala hitno uključiti u rješavanje problema zdravstvene zaštite.

Konjičke zdravstvene ustanove su jedine u HNŽ-u kojima su blokirani računi, iako nisu jedine koje imaju dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

Predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ, Dalibor Vuković je ranije za Bljesak.info kazao kako ”nisu dužni samo Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic, puno veći dugovi su u drugim zdravstvenim ustanovama, a samo su nama blokirali račun”, te je još jednom pozvao sve odgovorne na hitnu reakciju.

Pogledaj više

Građani u akciji