Građanski aktivizam Podsjećanja

Podsjećanja (VI 2021.) – Omer Hujdur: Od nas se traži vrijeme, a mi vremena nemamo.

Omer Hujdur iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" u svom obraćanju vijećnicima Gradskog vijeća Mostara kazao je kako se od mještana okolnih naselja, koji već godinama traže sanaciju i zatvaranja odlagališta na Uborku, konstanto traži vrijeme. ''Mi vremena nemamo.''

Na početku današnje tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara na kojoj se konačno ozbiljno razgovara o jednom od najznačajnijih problema s kojim se suočava Grad i njegovi stanovnici – deponiji Uborak – vijećnicima se obratio gradonačelnik Mario Kordić.

”Svi znamo priču oko deponija i što moramo napraviti. Vrlo su nam jasne smjernice u kojem smjeru moramo ići. Drago mi je danas da su s nama ljudi iz struke i da će prezentacije biti takve da će otvoriti nove perspektive i poglede i da ćemo zaključcima napraviti jedan novi smjer kada je u pitanju komunala Mostar”, kazao je Kordić.

Ponovio je i ranije u medijim iskazano mišljenje da je najrealnije usvajanje petogodišnjeg plana upravljanja odlagalištem.

Direktor JP “Deponija” Mostar Abdurahman Bećirović upozorio je kako će kapaciteti postojećeg odlagališta biti popunjeni u sljedeća četiri mjeseca te da je jedno od mogućih rješenja izgradnja dodatne ćelije za zbrinjavanje otpada južno i zapadno od postojeće. Dodao je kako se trenutno zbrinjava samo otpad iz Mostara, te, da se prihod JP “Deponija” Mostar prepolovio otkad je prekinuto zbrinjavanje komunalnog otpada iz drugih hercegovačkih gradova.

Predstavnici tvrtke Enova prezentirali su analizu trenutnog stanja i projekt budućeg upravljanja odlagalištem.

Predstavljen je plan prilagođavanja deponije koji, između ostalog, podrazumijeva sanaciju i zatvaranje ploha za odlaganje otpada, izgradnju pročistača otpadnih voda, izgradnju i proširivanje odvodnih kanala, povećanje obima reciklaže otpada te iznalaženje lokacije za novo odlagalište. I, ono što je najspornije za građane i aktiviste grupe “Jer nas se tiče”, koji se već godinama bore za zatvaranje ove deponije, dva roka za provođenje plana prilagođavanja – jedan trogodišnji, jedan petogodišnji.

Mahir Hadžiabdić, direktor razvojnog odjela Enove, iznio je stav da je petogodišnji plan puno je realniji. Pri tome, po njegovim riječima, u ovom trenutku teško je procijeniti koliki će na kraju biti ukupni trošak cijelog projekta.

Omer Hujdur iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” u svom obraćanju gradskim vijećnicima kazao je kako se od mještana okolnih naselja, koji već godinama traže sanaciju i zatvaranja odlagališta na Uborku, konstanto traži vrijeme.

– Mi vremena nemamo. Već sedam-osam godina potpisujemo peticije, tražimo da se nešto uradi, ali ništa se do sada nije poduzelo – poručio je Hujdur.

Dodao je kako podaci o zdravlju stanovništva Hercegovačko-neretvanske županije pokazuju enorman porast oboljelih od karcinoma, posebice u naseljima oko odlagališta na Uborku.

Član Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Edhem Čustović, inače inženjer kemijske tehnologije, kazao je kako analiza postojećeg stanja pokazuje da je tlo u i oko deponije kontaminirano teškim metalima te da postojeća infrastruktura ne može osigurati tretman i odlaganje otpada na adekvatan način kako bi se zaštitio okoliš i zdravlje ljudi.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije