Građanski aktivizam

“Pokret slobodnih građana – Doboj” izvjestio je da su u svom gradu ponovo razotkrili i osujetili namjeru prekrajanja izborne volje građana

“Bilo je tu i naguravanja, psovki i prijetnji od strane osumnjičenih."

Organizatorima izbornih prevara u BiH ne ide na ruku nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane Visokog predstavnik Christiana Schmidta i donošenje novog Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH neposredno pred održavanje Opših izbora, ali su se ekspresno reorganizovali i nastoje se prilagoditi novonastaloj situaciji.

Smanjenja mogućnost mahinacija povećala je značaj i borbu za svaki glas. Uz korištenje svih sredstava da se do njega dođe.

Ovih dana primjetne su gužve kod oftamologa u bolnicama, domovima zdravlja, ali i privatnim optičarskim radnjama, pošto novi pravilnik zahtjeva da se pri korištenju pomoći drugog lica pri glasanju, pokaže dokaz da glasač nije fizički sposoban da sam glasa.

Potencijalni glasači, koji zaista imaju zdravstvene probleme sa vidom sa aktivistima stranaka čekaju u redu da od ljekara dobiju potvrdu, koja će im omogućiti da daju obećani glas u nedjelju 2. oktobra. Zabilježeni su i sami aktivisti sa dokumentima od onih koji su i do sada u pratnji drugih glasali i davali podršku odabranom političkom subjektu koji ih je izlobirao ili na neki način kupio njihovu naklonost.

Ovaj stranački “lov u mutnom” – sporan prije svega zbog namjere da se onemogući slobodno glasanje, time što će “pomoć” pri glasanju pružati stranački aktivisti, da sad ne govorimo o sumnjama da će se lažnim potvrdama za zdrave ljude obezbjeđivati pratnja – već je doveo i do incidenta.

U subotu su aktivisti “Pokret slobodnih građana – Doboj” izvjestili da su u svom gradu ponovo razotkrili i osujetili namjeru prekrajanja izborne volje građana.

“Bilo je tu i naguravanja, psovki i prijetnji od strane osumnjičenih. Policija je stigla i trenutno dajemo izjavu. A radi se o organizovanom dovođenju ljudi u privatne optičarske i ostale zdravstvene ustanove zbog izdavanja uvjerenja o nesposobnosti (slabovidosti), a sve u svrhu uvođenja “njihovih glasača” na izbore 2. oktobra. Dovoljno je reći, toliko o povjerenju i ucjenama, e pa više neće moći!” – objavili su iz Pokreta na svojoj internet stranici, pozivajući svoje pratioce da podijele ovu objavu “da vide Srpska i FBiH šta se sprema u Doboju, ali i širom BiH”.

Portal BN TV prenio je navode da se sve odigralo u subotu oko podne kada je Darko Pijunović otišao do parkinga ispred Polimed klinike da provjeri saznanja da u pomenutu kliniku režim transportuje kombijem starije građane iz dobojske opštine (uključujći iz sela Bušletići i Gornja Grapska), da bi ih registrovali kao slijepa ili nemoćna lica u svrhu izbora.

“Gospodin Pijunović je ispred klinike zatekao još jedan u nizu kombija koji je transportovao starije građane, a i potiv tog transporta je bio jasan čim su se pojavili batinaši koji su nasrnuli na njega dok je stajao ispred svog automobila na parkingu”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “režimski batinaš koji je transportovao starija lica, vidjevši Pijunovića, odmah pozvao pojačanje”, pa su zajedno fizički nasrnuli na njega, ugrozivši njegovu ličnu bezbjednost i upućujući mu prijetnje.

Inače, Pokret slobodnih građana se ne nalazi na izbornim listama ali se bori za zaštitu izborne volje građana i sprječavanje izbornih krađa.

Građani u akciji