Građanski aktivizam

Pokret za preokret: Nismo zadovoljni urbanističkim razvojem grada Zenice

„Grad Zenica ima problem da očuva balans normalnog života“, naveli su, nakon danas (07.05.2022.) održanog performansa na ulicama Zenice, iz neformalne grupa građana „Pokret za preokret“, čije saopštenje za javnost objavljujemo u nastavku.

Grad Zenica nema usvojen novi Urbanistički plan u skladu sa novousvojenim Prostornim planom grada, a to je osnova za izradu Regulacionih planova, koji su jednoj urbanoj sredini neophodni. Neplanska gradnja ne samo da ugrožava čitav urbani razvoj grada i remeti funkcionisanje gradske sredine, već ugrožava i zelene oaze, parkove i zelenilo. Posredno se time smanjuje kapacitet gradskih pluća, zelenila i drveća, što najviše trpe građani Zenice.

Iako je problem sa investicijskim urbanizmom univerzalan za sve veće gradove u kojima ne postoji Urbanistički plan, grad Zenica ima najveći problem da očuva balans normalnog života, budući da za život u gradu nije dovoljno samo postojanje objekata, već i dugoročno planiranje razvoja grada. Građani Zenice, okupljeni u neformalnu grupu građana „Pokret za preokret“ smatraju da je ovakva situacija za grad u kom žive nedopustiva.

„Već smo poduzeli pravne korake da svoj grad učinimo pravom urbanom sredinom, te najavljujemo da ćemo nastaviti i pravnu i aktivističku borbu za svoj grad. Naša javna kampanja „Čiji je grad?“ izazvala je veliku pažnju, a nadamo se da će ovaj performans u kontaktu sa građanima povećati interesovanje da nam se priključe novi članovi.“ – navode iz grupe „Pokret za preokret!“.

Tokom današnjeg performansa, članovi „Pokreta za preokret“ po prvi put su javno istupili i omogućili svojim sugrađanima da putem anonimnih anketa odgovore na pitanja koja se tiču uređenja čitavog grada, ali i zadovoljstva trenutnim rješenjima po pitanju planirane i nelegalne gradnje, što je takođe dio problema grada Zenice.

„Nadležni se proglašavaju nenadležnim, a ovakav odnos prema urbanom razvoju grada je nedopustiv. Građani moraju imati mogućnost da se grad razvija u skladu sa ispravnim i legitimnim Urbanističkim planom, te da svim građanima bude omogućeno da žive normalno u sredini u svom gradu.

„Na pitanje „Čiji je grad?“, jedini ispravan odgovor je: „Svih građana Zenice!“

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije