Građanski aktivizam

Pokret za restituciju Trebinje: „Konstantno svjedočimo tome da predstavnici vlasti ne shvataju da imaju obavezu da rade u interesu građana i da poštuju zakon“

„Nećemo dozvoliti gradnju na poljoprivrednom zemljištu.“, ističe se u saopštenju za javnost Pokreta za restituciju Trebinje, koje, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

Neformalna grupa građana “Pokret za restituciju Trebinje“ je danas organizovala uličnu akciju kako bi informisala javnost o svim nepravilnostima koje su učinjene u slučaju gradnje na poljoprivrednom zemljištu u Gradu Trebinju te kako bi još jednom istakli da neće odustati od svoje borbe protiv gradnje na poljoprivrednom zemljištu koja traje već više od dvije godine.

“Tokom ove dvije godine uočili smo niz nepravilnosti koje su nadležne institucije napravile kako bi dozvolile gradnju na poljoprivrednom zemljištu i koristimo svaku priliku da skrenemo pažnju na ovaj problem i na ignorisanje naših zahtjeva. Međutim, konstantno svjedočimo tome da predstavnici vlasti ne shvataju da imaju obavezu da rade u interesu građana i da poštuju zakon, Ipak, takvo ponašanje nas neće zaustaviti u našoj borbi te nećemo odustati od naših zahtjeva. Upravo zbog kršenja zakona i nepoštovanja procedura pokrenute su 2 krivične prijave i Apelacija Ustavnom sudu BiH. To pokazuje da zaista nećemo dozvoliti da se mimo zakona poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsko, ističu predstavnici „Pokreta za restituciju Trebinje“.

Podsjećamo, Pokret za restituciju Trebinje u svojoj borbi ukazuje na to da lokalne vlasti Grada Trebinja pokušavaju poljoprivredno zemljište, koje je u državnom vlasništvu, pretvoriti u građevinsko zemljište. Argumenti građana su da je riječ o obradivom zemljištu I klase te da je na Pridvoračkom polju (u čijem je sastavu i sporna lokacija) prije 2 godine otvoren sistem za navodnjavanje u koji su uloženi milioni KM. Osim toga navedeno zemljište se prema  Urbanističkom planu tretira kao poljoprivredno i na takvom nije dozvoljena bilo kakva gradnja, a uz to postoji i zabrana upravljanja ovim zemljištem, jer je još uvijek na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine iz 2005. godine, odnosno njegove izmjene i dopune iz 2022. godine. Novim Prostornim planom lokalna vlast, uz podršku republičkih institucija, a ne poštujući Zakon o poljoprivrednom zemljištu, to isto zemljište silom pretvara u građevinsko.

U konačnici građani pozivaju nadležne da poljoprivredno zemljište u Pridvorcima ostave za trenutnu namjenu u skladu sa važećim propisima. “Prestanite kršiti procedure i poštujte zakone, jer su zakoni za sve jednaki. Mi za to bezakonje imamo spreman odgovor”, poručili su predstavnici „Pokreta za restituciju Trebinje“.

Mi nećemo odustati –  iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo dozvoliti gradnju na poljoprivrednom zemljištu.

Građani u akciji