Regija i svijet

Policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala demonstrante u Minsku

Demonstracije protiv reizbora Lukašenka traju od izbora 9. augusta.

Desetine ljudi privedeno je danas na protestima opozicije u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, a među njima su i novinari. Na videosnimcima koji su objavljeni na YouTubeu vidi se kako policija suzavcem i silom rastjeruje demonstrante.

Grupa za ljudska prava “Vjasna”, koja prati privođenja političkih zatvorenika, saopštila je da je u Minsku privedeno najmanje 39 ljudi, a oko 15 u drugim gradovima.

Među privredenima su i novinari ruske agencije TASS, koji su kasnije pušteni.

Ruska agencija Interfaks javila je ranije da je u Minsku privedeno oko 50 ljudi.

Demonstracije protiv reizbora Lukašenka traju od izbora 9. augusta na kojima je aktuelni predsjednik odnio ubjedljivu pobjedu.

EU i SAD ne žele da priznaju inauguraciju Lukašenka za šesti mandat, uz obrazloženje da izbori nisu bili slobodni i osuđujući u isto vrijeme navodno zlostavljanje i mučenje zatvorenih demonstranata.

SAD i EU uvele su sankcije Bjelorusiji zbog namještanja izbora i oštrih mjera protiv demonstranata. Mete ovih sankcija su ključni zvaničnici, ali ne i sam Lukašenko.

Demonstranti su danas po kiši izašli na ulice Minska tražeći od Lukašenka da se povuče, nazivajući ove proteste “Marš ponosa”.