Građanski aktivizam

Policijsko nasilje nad građanima a na zahtjev kriminogene Politike – od Banjaluke, preko Tuzle, Viteza, Mostara, do… Livna

Jedna u najmanju ruku sporna situacija, koja prema informacijama tamošnjih stanovnika, izgleda kao klasični pljačkaško-korupcijski poduhvat, se umjesto razgovorom, argumentima i pravnim sredstvima (jer građani samo insistiraju na provođenju zakona, za koji tvrde da je izigran), rješava brutalnom silom i ponašanjem prema mirnim, pristojnim ljudima, koji se bune jer ih se pokušava prevariti, kao prema teškim kriminalcima. Dok potencijalne prave kriminalce policija, faktički, štiti. Ili po njihovoj (indirektnoj) naredbi postupa.

Policijski nasilnici su isti kao i svi drugi – bahati i hrabri kad intervenišu protiv slabijih i nenasilnih, od kojih im ne prijeti nikakva opasnost i kad iza sebe imaju vlast, ali manji od makova zrna kad se treba suprotstaviti ozbiljnoj društvenoj prijetnji.

U zemlji premreženoj kriminalom i korupcijom, zloupotrebama položaja, sumnjivim slučajevima privatizacije i pljačke prirodnih bogatstava i javne imovine, oni se obračunavaju sa učesnicima građanskih protesta. Postajući tako oružje u rukama otuđene vlasti sa karakteristikama mafije ili sumnjive kombinacije Kapitala i Politike, koja smrdi na korupciju. Dakle, suprotnost onome što bi trebali da budu i što bi trebali da rade.

U Banjaluci su tako spremni da lažu, zataškavaju ubistvo i sistematski se obračunavaju sa ljudima koji se bore za istinu, pravdu i funkcionisanje pravne države, u Tuzli da pod punom borbenom spremom, po naredbi vlasti, “razbijaju” proteste obespravljenih i opljačkanih radnika, u Vitezu da gaze hrabre žene koje ne daju da im oduzmu rijeku, u Mostaru da, na zahtjev korumpirane vlasti, atakuju na ljude koji se bore protiv deponije koja je ekološka bomba i po mišljenju stručnjaka dugoročna zdravstvena prijetnja širem području, u Livnu…

U Livnu, tačnije na prostoru “Krivića Gaj”, u ovoj opštini, mirni su protesti, danas, okončani akcijom specijalne policije, protiv mještana okolnih naselja koji su, s ciljem sprječavanja radova na, po njima, ilegalnom vodocrpilištu privatnog investitora, svojim tijelima zaustavili prilazak građevinskih mašina. Uhapšeno je više osoba, od kojih su neke povrijeđene (N1 je izvjestio da je jedan mještanin završio na intenzivnoj njezi, a još četiri žene su zadobile povrede koje su im konstatovane u Hitnoj pomoći.).

Jedna u najmanju ruku sporna situacija, koja prema informacijama tamošnjih stanovnika, izgleda kao klasični pljačkaško-korupcijski poduhvat, se umjesto razgovorom, argumentima i pravnim sredstvima (jer građani samo insistiraju na provođenju zakona, za koji tvrde da je izigran), rješava brutalnom silom i ponašanjem prema mirnim, pristojnim ljudima, koji se bune jer ih se pokušava prevariti, kao prema teškim kriminalcima. Dok potencijalne prave kriminalce policija, faktički, štiti. Ili po njihovoj (indirektnoj) naredbi postupa.

Korijen problema, po organizatorima protesta je u, svojevremenoj, mahinaciji sa tajnim organizovanjem rasprave koja je trebala biti javna.

“Poziv za javnu raspravu o ovom vodocrpilištu nije nigdje objavljen, nitko od mještana nije bio upoznat s održavanjem javne rasprave. Na tajnoj javnoj raspravi (održanoj 2006. godine) sudjelovali su pomoćnik kantonalnog ministra privrede Mate Šiško koji je i sačinio zapisnik, brat od investitora Branka Džeke, Ranko Džeko te prijatelj Tihomir Lauš, uposlenik općine Livno”, pojasnili su. I naglasili da, i pored zahtjeva, prava javna rasprava nikad nije održana, odnosno da sa ljudima sa ovog prostora niko neće da razgovara.

Portal Klix je prenio da iz udruženja građana “Turani” ističu kako su šest puta u tri godine mještani sela pod Tušnicom morali mirnim protestima štiti svoje izvore od investitora koji su pod pratnjom policije prijetili hapšenjima i moćnicima.

“Preko dvjesto potpisa mještana kojim upozoravaju na ugrožavanje svoje životne sredine i privatne imovine nije bilo dovoljno da im itko od nadležnih institucija odgovori ili ih pozove na sastanak. Prije godinu i tri mjeseca stručno povjerenstvo sadašnje Vlade je izradilo izvještaj na 24 stranice detaljno opisujući sve nezakonitosti oko dodjele i preprodaje ove koncesije. Mještani su bili u pravu i bez razloga im se prijetilo uz asistenciju policije”, navode iz udruženja građana “Turani”.

Međutim, moćnici, kojima se mještanima prijetilo, su toliko jaki i imaju tako dobre veze u politici da mijenjaju i već donesene odluke Vlade.

Prije četiri mjeseca, naglašavaju iz udruženja, “moćnici zapovijedaju ovoj vladi da promjene stav. Unatoč protivljenju vlastitog povjerenstva čiji su izvještaj prihvatili prije godinu dana, donose odluku i daju mig neupućenoj ministrici Dijani Puzigaća da potpiše novi aneks na Ugovor koji je istekao prije sedam godina”, navodi Klix.

Epilog su sedmi protesti mještana, kojima intervencija specijalne policije nije dozvolila da se završe kao mirni. Uz apsurdno zastrašivanje mještana koje im je prethodilo.

“Policija ovih dana obavlja obavijesne razgovore, najavljuje hapšenja, oduzimanje lovačkog oružja, izolira nepodobne pojedince,… Sve u cilju da omogući bušenje rupe dubine 400 metara tik uz vodocrpilište na lokalitetu ‘Krivića vrtli’ kilometar daleko od lokacije Poljane na kojoj je originalno izdana koncesija”, navode iz udruženja građana “Turani”. I poručuju da građane neće uspjeti zastrašiti i da će oni nastaviti da se bore za zaštitu svojih osnovnih prava.

Za kraj, konstatujmo da za ovakve slučajeve nasilja nad građanima koji se bore za svoja prava i zahtjevaju funkcionisanje pravne države nije odgovorna (samo) policija, nego prije svega politika. A u suštini – kompletan sistem. A dokaz tome je da još nismo vidjeli da naredbodavci ovakvih policijskih akcija, nakon što se one pokažu pogrešnim, odgovaraju, odnosno budu procesuirani. (U Mostaru je, npr. umjesto procesuiranja političara koji su poslali policiju na građanske aktiviste i mještane koji žive u blizini Uborka, te umjesto izvinjenja vlasti za taj čin i izraza poštovanja građanima za njihov aktivizam i pokazanu hrabrost, i godinama nakon protesta Sistem učesnicima slao kazne za učešće u protestima, prijetio im, vrijeđao i pokušavao javno diskvalificirati.)

A da ne govorimo o tome da, u ovoj zemlji, nismo vidjeli angažovanje specijalnih policijskih snaga u slučaju nezakonite gradnje objekata ili rada firmi, koje ne poštuju ni inspekcijske naredbe o obustavi i čiji direktori lome i službene pečate kojim su postrojenja zapečaćenja, niti u slučaju pljačke prirodnih bogatstava i javne imovine. Kao što ih nismo vidjeli niti protiv korumpiranih političara koji stoje iza navedenih i mnogih drugih nezakonitosti ili onih čije pogodovanje raznim investitorima završava sudskim obaranjem njihovih odluka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije