Radnički protesti Vijesti

Poljoprivrednici u BiH nikada jedinstveniji: Blokiraćemo kompletnu državu

Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine traže da se u dnevni red naredne sjednice Vijeća ministara uvrsti tačka koja se odnosi na uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

Poznato nam je da je prošle sedmice kolegij VM odbio da se raspravlja na tu temu. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobby, želimo još jednom podsjetiti VM i javnost na naš osnovni zahtjev a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi.

U trenucima kad u svim sektorima privrede padaju plate, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posledice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikanstvo i zaštitu velikih uvoznika – finansijera političkih stranaka, kažu poljoprivrednici.

Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani, koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda. Bili smo više nego strpljivi, uvažili smo zahtjeve da se rokovi produže, uzdajući se u ozbiljnost članova Vijeća ministara. Nažalost, sve više čini nam se da političke stranke rastežu ovu tešku situaciju ciljano, jedni kao „rade svoj posao“ a drugi kao opstruišu, jedni podržavaju a drugi osporavaju, jedni su uz nas a drugi protiv nas, i tako unedogled za i protiv.

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji.

Nećemo odustati od naših zahtjeva, pa makar bili prinuđeni da blokiramo kompletnu državu. Odluke o eventualnim daljnjim koracima donijet ćemo nakon ovosedmične sjednice VM.

Ovo pismo potpisuju:

  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH
  • Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS
  • Udruženje poljoprivrednika FBiH
  • Udruženje uzgajivača svinja RS
  • Seljački savez FBiH
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice
Pogledaj više

Građani u akciji