Građanski aktivizam

Poništena građevinska dozvola za MHE “Samar”. “Velika pobjeda kojom završavamo ovu godinu”.

''Pozivamo nadležno Ministarstvo da ovaj put donese odluku u skladu sa sudskom presudom i zaustavi nelegalnu gradnju mHE Samar na Kasindolskoj rijeci'', istakla je Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana ''Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci'', čije saopštenje prenosimo u cjelosti.

Okružni sud u  Banjaluci je donio presudu kojom se poništava građevinska dozvola za mHE “Samar” na Kasindolskoj rijeci. Prema presudi, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS je dužno da u roku od 30 dana donese novi upravni akt uvažavajući pravno shvatanje suda i primjedbe suda u pogledu postupka.

“Velika pobjeda kojom završavamo ovu godinu – ovo je četvrta presuda Okružnog suda u Banja Luci u ovoj godini, koja je presuđena u našu korist, odnosno kojom se poništavaju upravni akti nadležnog Ministarstva. Hvala svima koji su vjerovali u ono što smo pričali i na šta smo ukazivali, ovo je pobjeda svih nas! Pozivamo nadležno Ministarstvo da ovaj put donese odluku u skladu sa donesenom presudom i zaustavi nelegalnu gradnju mHE Samar na Kasindolskoj rijeci”, ističe Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

Okružni sud u Banjaluci uvažio je tužbu Resursnog Aarhus centra kojom je istaknuto da su prekršeni zakoni, ali i Ustav Republike Srpske te donio ovakvu presudu. Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”, koje vodi pravnu borbu u slučaju izgradnje 3 mHE na Kasindolskoj rijeci ističe: “Sud je još jednom potvrdio ono što građani Istočnog Sarajeva od početka tvrde. Planiranje ni gradnja mHE “Samar”  na Kasindolskoj rijeci nisu zakonski utemeljeni, štaviše, predstavljaju grubo kršenje različitih propisa iz oblasti zaštite životne sredine, te adekvatnog učešća javnosti u smislu odredbi Aarhuske konvencije. Pozdravljam sve građane koji hrabro i istrajno  brane ovu rijeku na terenu jer zaštitom životne sredine štite prava svih nas na zdrav i dostojanstven život. ”

Krajnje ističemo da se započeo skup projekat bez da je adekvatno uključena javnost i da je izvršeno prostorno-plansko usklađivanje, te sada svo preskakanje procedura predviđenih zakonom dolazi na naplatu. Na sreću svih građana koji se bore za zaštitu Kasindolske rijeke, sud svojom presudom ukazuje na značaj očuvanja životne sredine upravo kroz ispunjavanje svih zakonom propisanih uslova i procedura.

Podsjećamo, već nešto više od godinu dana vodimo borbu za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci zbog nezakonitosti i proceduralnih propusta. Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’, koje su u toku ove godine presudama Okružnog suda u Banja Luci poništene.  Uprkos tome, radovi na izgradnji mHE “Samar” su nastavljeni.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije