Građanski aktivizam

“Posljednji rezervat prirode u SI Bosni polako nestaje!” – U subotu, u Banovićima, Živinicama i Tuzli, potpisivanje građanske inicijative za zabranu sječe šume u zoni B Zaštićenog pejzaža “Konjuh”

Iz pokreta “Karton revolucija” upozoravaju da se na prostoru ZP ''Konjuh'' dešava ogromna sječa šume i devastacija planine, što, osim što prijeti uništenju ovog rezervata prirode, predstavlja plodno tlo za korupciju velikih razmjera.

Omladinski pokret “Karton revolucija” u subotu 24.09.2022., u tri grada Tuzlanskog kantona, organizuje potpisivanje građanske inicijative za izmjene Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom.

Građani će ovu inicijativu moći podržati, potpisujući je:

– od 11 sati u Banovićima, u centru grada,

– od 14:30 u Živinicama, u centru grada, te,

– od 19:30 u Tuzli, na Trgu Slobode.

“Potpisivanjem građanske inicijative sa zakonskom osnovom, u skladu sa Ustavom Tuzlanskog kantona i Statutima općina i gradova gdje je sprovodimo, želimo obvezati općinska i gradska vijeća da podrže a Skupštinu Tuzlanskog kantona da razmotri i usvoji izmjene zakona, kojima tražimo zabranu sječe šume u zoni B Zaštićenog pejzaža “Konjuh”.”, navode iz “Karton revolucije”.

Podsjećaju da se na prostoru ZP “Konjuh” dešava ogromna sječa šume i devastacija planine, što predstavlja plodno tlo za korupciju velikih razmjera.

Inače, 2009. godine, Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Zakon o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom „Konjuh“, kojim se ovo područje stavlja na listu kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Površina zaštićenog pejzaža iznosi 8.016,61 hektar, kao što je planirano prostornim planom Tuzlanskog kantona i ona se prostire na teritoriji tri općine. U okviru zaštićenog pejzaža utvrđene su zaštićene zone koje moraju ostati u potpunosti očuvane, zone u kojima se ostvaruje zaštita izvornog stanja prirode i zone namijenjena za turizam, sport i rekreaciju.

Iz pokreta “Karton revolucija”, međutim, upozoravaju da, iako se na papiru zove Zaštićeni pejzaž “Konjuh”, šuma na ovom područja se, tretira i sječe identično kao i bilo koja druga šuma na Tuzlanskom kantonu.

“Posljednji i najveći rezervat prirode u Sjeveroistočnoj Bosni polako nestaje, država i sve institucije posluju u minusu a pojedinci ostvaruju ogromne profite dok se čitav sistem urušava.”, navode iz Pokreta, pozivajući građane da se sutra u što većem broju odazovu potpisivanju pomenute građanske inicijative i tako daju lični doprinos zaštiti “Zaštićenog pejzaža”, odnosno zaustavljanju devastacije planine Konjuh.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije