Građanski aktivizam

Povodom Dana planete Zemlje – građani Istočnog Sarajeva ne odustaju: Tražimo raskid koncesionih ugovora za MHE na Kasindolskoj rijeci

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”.

Povodom Dana planete Zemlje, neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” poručuju da neće odustati od svoje borbe protiv nelegalne gradnje mHE na Kasindolskoj rijeci te navode da će tražiti raskid koncesionih ugovora za ove 3 mHE.

Ovim putem su podsjetili javnost da je Okružni sud u Banjaluci poništio ekološke dozvole za sve 3 mHE na Kasindolskoj rijeci te da je poništena i građevinska dozvola za mHE Samar. Osim toga i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, je donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za produženje preliminarnog prava na podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u mHE Samar zbog njegove neosnovanosti.

“Upravo na ovaj dan, Dan planete Zemlje, podsjećamo javnost na problem nelegalne gradnje mHE na Kasindolskoj rijeci. Nakon što je poništena građevinska dozvola za mHE Samar, radovi su obustavljeni i rijeka je konačno krenula svojim putem. Pozivamo građane da probude svijest o zaštiti ekološke sredine i zaštiti naših rijeka. Odbranimo Kasindolsku rijeku od izgradnje mHE i spasimo je od uništavanja.”, ističe Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.”

Podsjećamo tri mHE, mHE Podivič, mHE Samar i mHE Slapi, uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštine Trnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.

Građani napominju da njihova borba za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci traje godinama i da neće odustati. Osim toga ističu da će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – zabrane izgradnje mHE na Kasindolskoj rijeci.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije