NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

Povodom godišnjice svoje borbe građani Foče poručuju:  “Nećemo dozvoliti uništavanje naših rijeka”

Večerašnjem obilježavanju godišnjice borbe građana Foče protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Bjelavi, u organizaciji udruženja građana „Bjelava“, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, prisustvovalo je 50-ak ljudi, među kojima predstavnici i pozicije i opozicije, te, novi načelnik opštinske inspekcije. Prisutni su bili i predstavnici više neformalnih grupa građana i udruženja, koja već duži period pružaju podršku udruženju građana „Bjelava“ i svima koji se bore protiv uništavanja prirodnih bogatstava Foče i za zaštitu interesa građana. Na događaju su prisustvovali i brojni mediji, među kojima i saradnik našeg portala. Događaj je prenošen putem livestream, na Facebook stranici Udruženja i u svakom trenutku je oko 35 osoba pratilo i pružalo riječi podrške, a samo za jedan sat snimak je pregledalo preko 2100 pratilaca. Članovi Udruženja i njihovi gosti – predstavnik “Čuvara Šare”, Nebojša Redžić iz Beograda i predstavnik Riverwatcha Eichelmann Ulrich iz Beča (video porukom) – su poručili da građani moraju ustati protiv korumpiranog sistema i pohlepnih pojedinaca. Ovim povodom izdato saopštenje za javnost udruženja “Bjelava” prenosimo u cjelosti.

Udruženje građana “Bjelava” iz Foče večeras je simbolično izložbom karikatura pod nazivom „Mini hidroelektrane – maksi razaranja“ obilježilo godinu dana borbe protiv nelegalnih radova na izgradnji mHE Bjelava. Karikature, koje su danas izložene, su dobijene na istoimenom konkursu u organizaciji udruženja „Čuvari Šare“.

Vladan Nikolić, Srbija (1. nagrada na konkursu)

„Ovim događajem smo htjeli da pokažemo šta smo sve to učinili za ovih 365 dana borbe te da smo sve istrajniji u ostvarenju svojih ciljeva. Tema mini hidroelektrana je ujedinila umjetnike iz cijelog svijeta, a na ovom događaju i predstavnike lokalne vlasti kao i opozicije, te brojne pristalice našeg Udruženja, što nas veoma raduje. Ovu priliku želimo da iskoristimo da poručimo ministru Petru Đokiću da ostajemo odlučni i da nećemo dozvoliti uništavanje naših rijeka“, izjavio je Miljan Mališ, ispred Udruženja Bjelava.

Miljan Mališ, Udruženje građana “Bjelava”

Borba građana Foče je prevazišla granice Bosne i Hercegovine, a to potvrđuje podrška koja je došla u ime jednog od najvećih globalnih udruženja za očuvanje rijeka, Riverwatch, čiji se predstavnik Eichelmann Ulrich zajedno sa Nebojšom Redžićem iz Udruženja „Čuvari Šare“ obratio građanima Foče i pružio im podršku u njihovoj borbi.

„Zadovoljstvo mi je da smo pružili podršku ovako jednoj hrabroj borbi, u jednoj maloj sredini u kojoj je velika je stvar pružiti otpor. Ovi ljudi se kao i svi na Balkanu bore protiv korupcije, mita, korumpiranih političara, lokalne vlasti, ministarstava i vjerujem da će uspjeti u ostvarivanju svog cilja“, izjavio je Nebojša  Redžić.

Nebojša Redžić, “Čuvari Šare”

Podsjećamo da je investitor izašao na teren u martu prošle  godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest, te da od tada traje njihova borba sa neregularnostima, proceduralnim propustima i radom institucija u korist investitora a ne građana. Građani Foče smatraju da je nedopustivo da lokalno stanovništvo bude izopšteno iz donošenja odluka koje si tiču njihovih rijeka, pitke vode i životne sredine.

Podrška građana udruženju Bjelava je sve veća i građani Foče su odlučni u namjeri da se suprotstave bahatim i pohlepnim investitorima koji u sprezi sa nadležnim institucijama ne mare za interese građana i očuvanju prirodnih resursa Foče.

Sa protesta protiv izgradnje MHE na Bjelavi
Oznake
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije