Građanski aktivizam

Povodom Međunarodnog dana rijeka: Aktivisti širom BIH traže da se interes građana stavi ispred interesa pojedinaca

Zajedničko saopštenje za javnost deset udruženja građana iz BiH, u povodu Međunarodnog dana rijeka, prenosimo u cjelosti

Aktivisti širom Bosne i Hercegovine danas obilježavaju Međunarodni dan rijeka sa jednom jasnom porukom upućenom svim nadležnim institucijama i donosiocima odluka, a to je da su rijeke zajednično dobro svih građana te da trebaju biti dostupne i korištene u interesu građana a ne u korist i interes pojedinaca.

Neformalne grupe građana kao i udruženja građana diljem Bosne i Hercegovine se godinama bore protiv neregularnih i nezakonitih radnji u slučaju izgradnje mini hidroelektrana na rijekama, koje predstavljaju prirodna blaga ove zemlje. Proceduralne greške, nezakonitosti, ilegalni radovi i kršenja zakona su evidentirana u slučajevima izgradnje mHE na Bjelavi, Bunskim kanalima, Doljanci, Kasindolskoj rijeci, Kruščici, Neretvici, Rzavu. Osim toga, ovakve nezakonitosti su registrovane i u slučajevima nelegalnog izvlačenja šljunka iz rijeke Bosne kao i izgradnji zidova na rijeci Drini.

U toku svoje borbe, aktivisti za zaštitu rijeka se konstantno susreću sa odlukama nadležnih institucija na lokalnom nivou, federalnom, republičkom i državnom nivou u kojima se štite interesi pojedinaca, investitora a ne interesi građana Bosne i Hercegovine. Sve to dovodi do uništavanja rijeke i vode, samim tim do ugrožavanja osnovnih ljudskih prava svih građana BiH. Sa ovakvim načinom donošenja odluka, rijeke u Bosni i Hercegovini će biti uništene, a od doprinosa dobijenih izgradnjom mHE, izvlačenjem šljunka ili gradnjom zidova će uživati isključivo pojedinci.

Aktivisti poručuju da nastavljaju svoju borbu te da će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zaustavi nezakonito iskorištavanje rijeka u Bosni i Hercegovini.

PODRŽITE NAS, OVO JE BORBA SVIH GRAĐANA BIH!!

Ekološka udruga Majski cvijet
UG Bjelava
UG Neretvica – Pusti me da tečem
UG Za Doljanku
NGG „Hrabre žene Kruščice“
NGG Spasimo Drinu
NGG „STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci“
NGG „Odbranimo rijeke Višegrada“
NGG “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne”
NGG “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije