"Pravda za Davida" - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Pravda za Davida: Dodik pokrenuo tužbu za klevetu protiv Davora Dragičevića

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i lider partije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik pokrenuo je tužbu za klevetu protiv Davora Dragičevića oca nastradalog mladića Davida, objavljeno je na web stranici Pravda za Davida.

Okolnosti pod kojima je David Dragićević izgubio život 2018. godine nisu rasvijetljene, a roditelji i grupa “Pravda za Davda” optužuju nadležne za nedostatke u istrazi.

Iz objavljenih dokumenata na stranici ove grupe vidi se je da je Dodik tužbu podnio još 19. juna 2019. godine povodom intervjua kojeg je beogradskom časopisu NIN dao Davor Dragičević u martu te godine.

U dokumentu tužbe se navodi kako je Dragičević između ostalog rekao kako posjeduje ‘čvrste dokaze da je reč o ubistvu u koje su umešani vrh MUP-a Republike Srpske, Milorad Dodik…’ te da je ‘Predsednik Srbije vrlo dobro upoznat s predmetom organizovanog ubistva Davida Dragičevića i ne mogu da shvatim da u zvaničnu posetu prima jednog od ubica mog deteta, Milorada Dodika” rekao je Dragičević tada za NIN.

Ova Dodikova tužba je, kako navode iz “Pravde za Davida”, ‘konačno dostavljena’ Draganu Tolimiru, advokatu Davora Dragičevića. Milorad Dodik traži 6.000 KM (3.000 EUR) odštete od Davora Dragičevića.

Pored Davora Dragičevića, Dodik je tužbu podnio i protiv Milana Ćulibrka, glavnog urednika beogradskog časopisa NIN kao i korporacije koja je u svojstvu izdavača, Ringijer Aksel Špringer.

Iz grupe “Pravda za Davida” navode kako je advokat Tolimir u augustu izvršio uvid u sve predmete koji se vode protiv Davora Dragičevića, te da ‘pomenuta tužba tada nije postojala’.

“Očigledno je da je tužba podnijeta poslije avgusta ili se radi o prikrivanju tužbe od strane Tužilaštva. U ovom slučaju može lako doći do presude u korist tužitelja, jer su tuženi i njegov advokat propustili navodna zakazana rošišta. Međutim, advokat Dragan Tolimir je poduzeo određene pravne radnje kako do toga ne bi došlo. Davor Dragičević je uložio punomoć advokatu i po ovom predmetu, te će učestvovati u postupku koji je Milorad Dodik pokrenuo protiv oca ubijenog Davida Dragičevića”, saopšteno je na stranici Pravda za Davida.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Ćulum, bivši direktor policije RS koji je sada direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i Darko Ilić bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u entitetskom MUP-u, koji je sada na funkciji savjetnika ministra Lukača, podnijeli su ranije tužbu kojom traže po 8.000 maraka (4.000 eura) odštete od Davora Dragićevića.

Zahtjev je iznesen na pripremnom ročištu pred Osnovnim sudom u Banjaluci u 24. novembra 2020. godine po tužbi od 7. juna 2018. protiv Davora Dragičevića.

Davorov sin David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. Banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu za ubistvo protiv nepoznatih izvršilaca.

Od kraja marta te godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Na banjalučkom Novom groblju je 12. marta 2019. ekshumirano je tijelo Davida Dragičevića, a roditelji su kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Wiener Neustadt, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta.

Na taj korak mladićevi roditelji su se odlučili uoči godišnjice Davidovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

Okupljanja građana policija je nasilno prekinula i zabranila krajem decembra 2019. godine, a Dragičević je nekoliko dana kasnije napustio BiH i otišao u Austriju.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije