Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države Vijesti

Pravda za Davida: Od tužilaštva očekujemo informaciju ko prati naše pripadnike u crnom Audiju!

Crni Audi A6 koji, po riječima grupe PzD, prati pripadnike ove grupe građana

Ozren Perduv i Sofija Grmuša, aktivisti neformalne grupe građana “Pravda za Davida”, 12.05. su dali izjavu tužiocu Igoru Cimeši u Okružnom javnom tužilaštvu, a povodom krivične prijave koju su podnijeli protiv N.N. lica zbog ugrožavanja sigurnosti aktivista PzD. Oni su krivičnu prijavu podnijeli zbog toga što ih, kako su naveli, posljednjih nekoliko dana prati crni Audi A 6, na Trgu Krajine kada su okupljanja ove grupe, a u pojedinim slučajevima čak i na putu kući. Prema informacijama koje su objavili aktivisti ove grupe Audi A 6 je u vlasništvu dvadesetčetverogodišnjeg policajca iz Banjaluke.

“Ja sam već dao izjavu, a uskoro će i Sofija. Davanje izjave je trajalo oko 45 minuta i tužilac Cimeša je bio vrlo korektan. On je od naše prijave u OJT sačinio zvaničan zapisnik. Rekao nam je i da je uputio dopis MUP-u da mu dostave podatke o tome ko koristi navedeni automobil i da će po dobijanju te informacije obavijestiti i nas. Očekujemo tu informaciju uskoro”, rekao je Perduv za GERILU.

Sofija Grmuša ispred Okružnog javnog tužilaštva
Sofija Grmuša ispred Okružnog javnog tužilaštva

Ipak, Perduv kaže da mu nije jasno zašto MUP RS već do sada nije dostavio navedenu informaciju tužiocu, budući da je, prema njegovom saznanju, nadležni tužilac tu informaciju tražio još 6.maja ove godine.

Ozren Perduv i Sofija Grumuša / FOTO: GERILA
Ozren Perduv i Sofija Grumuša / FOTO: GERILA

Podsjećamo, neformalna grupa građana “Pravda za Davida” ranije je prijavila navedeno praćenje svojih članova i Unutrašnjoj kontroli MUP RS, a o svemu su obavijestili različite domaće i međunarodne institucije. Iz banjalučke policije su tada ovoj grupi odgovorili da Audi A 6 koji prati građane nije u vlasništvu policije niti Ministarstva. U ovoj Policijskoj upravi tvrde da oni ne preduzimaju nikakve mjere i radnje u vezi sa praćenjem građana.

Pravda za Davida na Trgu Krajine / FOTO: GERILA
Pravda za Davida na Trgu Krajine / FOTO: GERILA

Aktivisti grupe “Pravda za Davida” su u krivičnoj prijavi napisali da sumnjaju da iza praćenja stoji policija. Inače, u banjalučkoj Policijskoj upravi nisu odgovorili na naša konkretna pitanja a pitali smo ih da li postoji nalog za praćenje građana ili policajac N.B. samoinicijativno prati građane. U policiji su samo odgovorili da vozilo nije u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pogledaj više

Partneri u borbi protiv korupcije