Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Pravda za Davida prijavila praćenje Unutrašnjoj kontroli

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijskoj upravi Banjaluka i dalje ne odgovaraju na pitanja u vezi sa vozilom u vlasništvu dvadesetčetverogodišnjeg policajca N.B. iz Banjaluke a koje danima prati građane- aktiviste okupljene u neformalnoj grupi „Pravda za Davida“.

Aktivisti „Pravde za Davida“ obavijestili su javnost da ih na okupljanjima na Trgu Krajine prati crni Audi A 6 a da su primjetili da isto vozilo neke od građana prati na putu kući.

MUP i Policijska uprava nisu odgovorili na pitanje da li su upoznati sa tim da jedan pripadnik Ministarstva prati građane, da li postoji nalog za praćenje građana i da li policajac eventualno samoinicijativno prati građane.

„Pravda za Davida“ danas je saopštenjem upozorila javnost na to da sumnjaju da im je ugrožena bezbjednost.

„Događaj koji nas je posebno uznemirio desio se u subotu, 17.4.2021. godine u trenutku kada smo se, nakon završetka okupljanja na Trgu Krajine, uputili ka vozilu Perduv Ozrena koje se nalazilo nesporedno ispred audija. Dok smo prilazili vozilu Perduv Ozrena uočili smo da vozač audija spušta staklo i to svega nekih 10 cm. Međutim, kada smo krenuli sa tog parkinga, u tom trenutku audi je krenuo za nama. Ozren je zaustavio vozilo i vratio se unazad. Međutim, to isto je uradio vozač audija koji se nalazio nesporedno iza nas. Nakon nekoliko trenutaka Ozren je ponovo krenuo. Za nama je krenuo i audi! Vidjevši šta se dešava, nakon nekoliko metara Ozren je zauzeo jedino slobodno parking mjesto. Audi iza nas nije imao drugu opciju nego da nastavi dalje sa vožnjom“, saopštili su iz „Pravde za Davida“.

U ovom udruženju građana tvrde da su u crnom vozilu vidjeli i ljude u uniformama a da pretpostavljaju s obzirom da su stakla vozila zatamljena da se radi o uniformama MUP RS.

„Dakle, opravdano sumnjamo da iza ovog praćenja stoji policija! Kada imamo u vidu da je naša kritika već više od tri godine usmjerena prema nečasnim ljudima iz policije i tužilaštva, kada imamo u vidu šta smo sve doživljavali od nečasnih pripadnika policije i pogotovo kada imamo u vidu da se određeni policijski službenici dovode u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića, onda imamo i te kako razloga za brigu za našu sigurnost. Mi nemamo nikakvo povjerenje u rad policijske stanice Banjaluka Centar, jer je veliki broj policijskih službenika te stanice učestvovao u progonu, represiji i diskriminaciji prema članovima NGG „Pravda za Davida“. Pojedini su čak i lažno svjedočili u sudskim procesima koji su se održavali budući da smo mi zahtijevali sudsko odlučivanje po osnovu velikog broja izdatih prekršajnih naloga od strane pomenutih policijskih službenika. Protiv velikog broja nečasnih pripadnika policije smo podnijeli nekoliko krivičnih prijava po kojima postupajući tužioci još uvijek provode istražne radnje“, saopštili su iz ovog udruženja građana.

„Pravda za Davida“ obavijestila je javnost da su o svemu obavijestili Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Republike Srpske.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije