Građanski aktivizam

Pravda za Davida traži pravdu na Evropskom sudu za ljudska prava: Uhapšeni su bez opravdanog razloga i satima držani u pritvoru

Neformalna grupa Pravda za Davida je podnijela Aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava, a u vezi sa događajem od 7.7.2020. godine kada je desetoro članova Pravde za Davida potivpravno lišeno slobode.

Policajac: “Gospodine Perduv vi održavate neprijavljen javni skup i bićete lišeni slobode ukoliko se ne udaljite”

Perduv: Kakav javni skup?

Policajac: Lišeni ste slobode.

Policajac se obraća Sofiji Grmuši: Ukoliko se ne udaljite bićete lišeni slobode.

Sofija: Dobro.

Policajac: Lišeni ste slobode.

Miljan Kovač kaže da će nastaviti čitati to što je čitala Sofija.

Policajac: I vi ste lišeni slobode

Milica Malešević policajcima: Sram vas bilo zbog ovog što radite.

Policajac: I vi ste lišeni slobode.

Dešavanje iz Banjaluke, 7.7.2020. godine, Trg Krajine. Ovaj odnos policajaca prema građanima prihvatljiv je i Okružnom tužilaštvu Banjaluka, kao i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Neformalna grupa Pravda za Davida danas je podnijela Aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava, a u vezi sa događajem od 7.7.2020. godine kada je desetoro članova Pravde za Davida potivpravno lišeno slobode.

Zbog tog događaja najprije su se obraćali Apelacijom Ustavnom sudu BiH koji je istu i odbio. Zbog toga su odlučili da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava i to je prvi put da Pravda za Davida zaštitu svojih prava tražio od tog suda.

Ozren Perduv iz neformalne grupe Pravda za Davida rekao je da je advokatica Jovana Kisin pripremila Aplikaciju za Evropski sud za ljudska prava.

“Mi smo tog dana protivpravno lišeni slobode, u pritivoru smo proveli nešto više od osam sati i pušteni smo bez da smo znali zbog čega smo privedeni. Te večeri privedeno je desetet osoba, a jedino je meni izdan prekšajni nalog u iznosu od 1.000 KM, a niko drugi do dana današnjeg apsolutno ništa nisu dobili. Nema ni prekršajni naloga, ni poziva na sud. Ljudi ne znaju zašto su tog dana bili privođeni. Nakon osam sati kad smo pušteni tek smo tada dobili pozive na informativne razgovore”, rekao je Perduv.

Podsjetio je da su predali Apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali taj sud je tu Apelaciju odbio.

“Ustavni sud poklonio je punu vjeruju službenim bilješkama MUP-a, a sa druge strane Ustavni sud uopšte nije razmatrao video snimke koje smo mi priložili, a koje pokazuju šta se dešavalo ovdje na Trgu Krajine i koji pokazuju šta se dešavalo pred policijskom upravom Banjaluka”, istakao je Perduv.

On je napomenuo da su povrijeđena dva člana Evropske konvencije o ljudskim pravima. To su povreda prava na slobodu i sigurnost kao i povreda prava na pravično suđenje.

“Ja koji sam jedini dobio pravosnažni nalog pravosnažno sam oslobođen bilo kakve odgovornosti pred Osnovnim sudom u Banjaluci gdje je sud odlučio da nije bilo nikakvih elemenata prekršaja. Osnova svega je da smo se mi ovdje 7.7. 2020. godine okupili da održimo konferenciju za medije. Tu je bilo mnogo kamera, bilo je više policije i od kamermana i od nas. Oni su tada govorili da mi organizujemo nezakonit skup”, pojasnio je Perduv.

Miljan Kovač rekao je da je to bila klasična otmica građana.

“Neko je držan pet, šest sati. Zavisno od osobe. Tu treba istaći jedno nehumano i neprofesionalno ponašanje. Više od četiri sata su odbijali da puste našeg advokata. U jednom trenutku naša je advokatica došla I rekla policijskom službeniku: ‘dobar dan, ja sam došla da prijavim otmicu’ i tek su tada reagovali”, rekao je Kovač.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije