Građanski aktivizam

Predmeti protiv odgovornih za ekološku katastrofu kod Doboja čekaju u ladicama tužilaštva i na sudsko precesuiranje skoro 2 godine

U svojim ladicama tužioci gotovo dvije godine drže predmete za dobojski „Slučaj Osječani“ u kojem su podignute optužnice protiv privrednih drušatava „Geosfera“, Bajkovača“ i „Rašo“, ali se očigledno tužiocima ne žuri da završe ove predmete.

U martu prošle godine su, Otvorenim pismom, iz neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, argumentovano, sa dokazima, upozorili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva RS, JU „Vode Srpske“ i Republičku upravu za inspekcijske poslove, na ekocid na području Doboja.

Pitali su ih: Ko je dozvolio ekološku katastrofu u širem području Osječana, devastaciju zemljišta koje je ovdašnje satiričare i ljubitelje crnog humora podsjetilo na Dubaji, ko je odgovoran za ovakvo “uređenje” korita rijeke Bosne i da li generacijama koje dolaze u takvom stanju misle ostaviti ovo područje, dvadesetak kilometara udaljeno od Doboja.

Svoje obraćanje su dokumentovali i nadležnima dostavili niz fotografija u kojima je vidljiv „rad“ šljunkara i ono što su ostavili iza sebe nakon izvučenog bogatstva iz korita i sa zemljišta u blizini rijeke Bosne, pri čemu su posebno na udaru bila poljoprivredna imanja.

„Spremamo se ponovo obići to područje, dobili smo informacije od mještana da nije ništa rađeno u pogledu sanacije terena i vraćanje u prvobitno stanje, što smo tražili u obraćanju nadležnima. Međutim, iznenađeni smo dojavama da šljunkari ponovo obilaze teren i spremaju se, kako kažu, da uđu u korito rijeke Bosne i iz njega ponovo započnu eksploataciju šljunka. Sumnjamo da se tu neće raditi ni o kakvom ćišćenju i produbljivanju radi povećanja proticajnog profila korita rijeke, već će to isključivo biti u funkciji „privredne djelatnosti“, odnosno vađenja šljunka i njegove komercijane upotrebe, tj. prodaje“ – informacije su Grupe.

Provjerom navoda o predviđenim radovima na dobojskom području, portal Antikorupcija.info pribavio je informaciju da su JU „Vode Srpske“ raspisale Javni poziv za dostavu ponuda šljunkara za vađenje riječnom materijala na četiri lokaliteta u širem području Osječana. Iz korita rijeke Bosne na području Bušletića planirano je vađenje 27.552 kubnih metara riječnog materijala, Grapske 32.812, Kotorskog 56.062 i Velike Bukovice 64.657 metara kubnih. Rok za prijavu ponuđača za izvođenje radova bio je 1. novembar, kada je bilo predviđeno i otvaranje ponuda.

Nakon što komisija pregleda sve prispjele ponude i izvrši odabir privrednih društava koji po kriterijumima iz Javnog poziva ispunjavaju uslove i ponude cijenu vađenja materijala, saglasnost na Izvještaj treba dati Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

„Očekujemo da vidimo da li će se među ponuđačima i odabranim škljunkarima naći neki od onih koja su učestvovali u brutalnoj devastaciji zemljišta na ovom području, a koje su MUP RS i Okružno javno tužilaštvo identifikovali da su počinili krivično djelo „Nezakonito vađenje šljunka i pijeska iz riječnog korita i sa poljoprivrednog zemljišta“. Posjedujemo spisak tih privrednih društava protiv čijih odgovornih lica su podignute optužnice, kao i više onih za koje smo od nadležnih dobili podatke da su u fazi provjera“, kažu u neformalnoj grupi građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“.

Što se tiče Tužilaštva Doboj, iz ove pravosudne institucije su krajem prošlog mjeseca pozivali predstavnike pomenute grupe građana da daju izjave, u svojstvu svjedoka za predmete prijave sumnji za nezakonitu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka na području Modriče i Šamca. Ali, u svojim ladicama tužioci gotovo dvije godine drže predmete upravo za dobojski „Slučaj Osječani“ u kojem su podignute optužnice protiv privrednih drušatava „Geosfera“, Bajkovača“ i „Rašo“, ali se očigledno tužiocima ne žuri da završe ove predmete.

Ili se čekao rezultat izbora?

Građani u akciji