Građanski aktivizam

Predstava i koncerti za otvaranje Kvirhana festivala queer umjetnosti

Drugo izdanje lokalnog festivala Kvirhana, koji organizuje Sarajevski otvoreni centar, zvanično će biti otvoreno 17. juna u Pozorištu mladih uz pozorišnu predstavu ‘’Ugasimo svjetlo’’ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava je rađena prema drami bh. književnice Lejle Kalamujić, a govori o dvije starije žene, Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života. Režiju potpisuje Lajla Kaikčija, saopćio je Sarajevski otvoreni centar.

U okviru programa otvaranja nastupit će hrvatski electro-pop duo Nipplepeople u Domu mladih Skenderija u Sarajevu, u okviru prve noći festivala LGBTIQ umjetnosti Kvirhana.

Uz Nipplepeople, u Domu mladih nastupit će i mlada kantautorica iz Srbije Tamara Popović Tam, te Fantom, muzički projekt producenta, autora i muzičara Petra Wagnera. Prije koncerta publiku će zabavljati DJ Pink Palindrome, a do kraja noći DJ Nadja Si.

U subotu festival seli u Bosanski kulturni centar, gdje će se od 11 sati održati plesna radionica vogue-a. Nakon toga slijedi projekcija filma “Konverzija – nasilje o kojem se ćuti”, te diskusija ‘’Ljubi bližnje svoje’’ o temi religije i LGBTIQ zajednice. U noćnom programu nastupit će DJ Kazumi, a nakon nje drag show House of Flamingo – hrvatskog queer umjetničkog sastava.

Posljednjeg dana festivala, također u Bosanskom kulturnom centru, bit će održan drugi dio plesne radionice, KVIR tour – obilazak lokacija značajnih za aktivizam i LGBTIQ zajednicu u Sarajevu, te čajanka i razgovor o identitetima unutar LGBTIQ zajednice.

U saopćenju se navodi da je riječ o drugom izdanju lokalnog festivala Kvirhana. Prije toga, Sarajevski otvoreni centar je godinama organizovao sarajevsko izdanje beogradskog festivala LGBTIQ filma Merlinka. Naziv Kvirhana nastao je od riječi kvir (queer) koja predstavlja sveobuhvatan pojam za LGBTIQ zajednicu, te riječi han, koja u b/h/s jeziku označava gostionicu, utočište za putnike, svratište.

Imajući u vidu da je cilj da se festivalom, bar na nekoliko dana, pruži siguran prostor LGBTIQ osobama, moto ovogodišnjeg festivala je ‘’Mjesto za nas’’, a tema sigurnost LGBTIQ osoba u umjetnosti, porodici, javnom prostoru i drugim sferama života.

Festival će također biti održan i u Tuzli 1. i 2. jula. Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan, saopćeno je.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije