Građanski aktivizam

Pregrađivanje rijeke Bosne kod Doboja uznemirilo građane, koji su posumnjali da se dešava opet nešto nelegalno (VIDEO)

Kako bi pribavili relevantne informacije o novim iskopavanjima u koritu rijeke Bosne kod gradskog mosta naš portal se obratio preduzeću „Limun Kop“, Doboj, čija mehanizacija izvodi radove.

Jučer započeti i danas (27.07.2022.) nastavljeni radovi na pregrađivanju rijeke Bosne, kod mosta koji grad spaja sa Željezničkom stanicom u Doboju, alarmirali su aktiviste neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, koji su posumnjali da se radi o nezakonitom iskopavanju minerala.

Njihova reakcija je bila očekivana, jer su Dobojlije, s obzirom na svoje tragično iskustvo, posebno osjetljive na dešavanja u blizini centra grada kada su radovi u koritu rijeke Bosne u pitanju. Jer, podsjećamo, u katastrofalnim poplavama 15. maja 2014. godine se pod vodom našao kompletan grad i u nekim njegovim dijelovima je voda dostizala i sedam metara visine, prouzročivši ogromnu materijalnu štetu i ljudske žrtve.

Doboj, 15. maj 2014.

Zbog toga su na radove, takođe u blizini mosta, nešto nizvodnije od aktuelnih, građani reagovali i sredinom prošle godine, kada su posredstvom pomenute i grupe “Da se ne ponovi maj 2014” podnijeli prijavu nadležnima za nelegalnnu eksploataciju šljunka i pravljenje deponije šljunka na poljoprivrednom i vodnom zemljištu uz korito rijeke Bosne. Istragu o ovom slučaju vodili su dobojska policijska uprava i Okružno javno tužilaštvo, a JU “Vode Srpske” i Vodna inspekcija RS su nakon izvršenih provjera ustvrdili da su radovi legalni, a da ih je samo neovlašteno izvodila druga firma, a ne ona koja je dobila Ugvor za izvođenje radova.

“Zapravo, narugali su nam se obavještavajući istražioce, kao i nas da su na mehanizaciji greškom bile naljepnice druge firme, odnosno da je propust bio tehničke prirode, mada je svima upućenima u ovdašnja dešavanja poznato da se radi o dvije firme čiji su vlasnici rodbinski povezani”, kažu nam iz NGG “Za legalnu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne”.

Sporni radovi šljunkara u junu 2021.

Kako bi pribavili relevantne informacije o novim iskopavanjima u koritu rijeke Bosne kod gradskog mosta naš portal se obratio preduzeću „Limun Kop“, Doboj, čija mehanizacija izvodi radove, a što su građani dokumentovali i poslali pomenutoj grupi u vidu fotosa i video snimaka.

„Radimo po datom nalogu nadležnih zbog loše situacije sa vodosnabdijevanjem Grada Doboj, odnosno kako bi se povećao dotok u bunare „Vodovoda“ AD Doboj. Vrši se djelomično pregrađivanje rijeke Bosne kod gradskog mosta i po završetku radova, odnosno obavljenom poslu, saniraće se se korito i vratiti situacija u pređašnje stanje“ – zvanične su informacije dobijene kod izvođača radova.

Početak radova

Međutim, već ima nagovještaja da ovi radovi kod Doboja, čime se želi povećati nivo vode u bunarima dobojskog „Vodovoda“ neće naići na odobravanje drugih lokalnih zajednica u slivu rijeke Bosne.

Naime, vodom iz rijeke Bosne djelomično se ili u potpunosti opskrbljuju i stanovnici Modriče, Vukosavlja i Šamca, pa se može očekivati njihova reakcija, ako bude ugroženo njihovo vodosnabdijevanje. Jer, u obraćanjima neformalnoj grupi građana, konkretno iz Modriče, početkom ove godine, ukazivalo se da zbog nelegalne eksploatacije šljunka u njihovim bunarima je nivo vode manji za više od dva metra. Sada, kada je nepovoljna hidrološka situacija i suša, za očekivati da se nivo još spustio niže, te da bi vještačkim pregrađivanje uzvodno Bosne situacija za njim mogla da se dodatno pogorša.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije