STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci

Preko 2000 građana Istočnog Sarajeva podržalo građansku inicijativu za zaustavljanje izgradnje mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci (VIDEO)

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”, nakon što je prikupila preko 2000 potpisa za građansku inicijativu o zabrani gradnje mHE na Kasindolskoj rijeci, danas je najprije održala press konferenciju, na kojoj je predstavila inicijativu i svoje ciljeve, a odmah potom predala ovu građansku inicijativu na protokol Skupštine Grada Istočno Sarajevo. Ovim povodom izdato saopštenje za javnost Grupe prenosimo u cjelosti. Kao i izjave članica Grupe Sare Tuševljak i Sunčice Kovačević.

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” predala je građansku inicijativu Skupštini Grada Istočno Sarajevo. Građanskom inicijativom, koju je svojim potpisom podržalo preko 2000 građana sa teritorije Grada Istočno Sarajevo, se zahtijeva da se zaustavi izgradnja mHE Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci, pokretanje procedure o zaštiti Kasindolske rijeke u skladu sa Prostornim planom RS do 2025. kao i obezbjeđivanje zakonitog poslovanja mHE Podivič te  brisanje iz prostornog plana Republike Srpske mHE na Kasindolskoj rijeci.  Tri mHE, mHE Podivič, mHE Samar i mHE Slapi, uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštine Trnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.

“Očekujemo da će Skupština Grada Istočnog Sarajeva usvojiti građansku inicijativu te da će zaštiti interese građana i zaustaviti izgradnju mHE na Kasindolskoj rijeci. Pozivamo predstavnike novoizabrane vlasti na nivou lokalne samouprave da poduzmu konkretne mjere kako bi se ovaj problem riješio. Na ovaj način smo pokazali da je interes svih građana Grada Istočno Sarajevo zabrana mHE na Kasindolskoj rijeci te sada očekujemo i da odbornici Skupštine Grada zaštite interese građana “, navodi Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

‘’Skupština Grada Istočno Sarajevo ovom inicijativom dobila je sjajan osnov da zaštiti ono što Komisija za koncesije uzima zdravo za gotovo masovno izdajući koncesije za igradnju mHE na rijekama širom Republike Srpske. Građanska inicijativa samo je jedno od sredstava pravne borbe koje neformalna grupa koristi u postupku obustavljanja izgradnje mHE na Kasindolskoj rijeci. U slučaju neusvajanja GI imamo mogućnost Žalbe Vrhovnom sudu RS, ali svakako se nadamo da tu opciju nećemo koristiti, te da će odbornici zaštiti javni umjesto privatnog interesa.’’ ističe Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, građani već nekoliko mjeseci vode borbu za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci. Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’.

 

 

 

Pogledaj više