Građanski aktivizam

Prijetnje i nasilje nad aktivistom zbog borbe protiv “kapitala”, koji zagađuje Neretvu i Jablaničko jezero

Džino Isa, KONJIC - Jučer, Danas, Sutra
Administrator Facebook grupe “Konjic, jučer, danas, sutra” Isa Džino, koji se bori za zaštitu okoliša, uglavnom rijeke Neretve i protiv zagađenja iz firme EUROSJAJ, vlasnika Jasmina Badžaka je nekoliko sati prije napada primio prijetnje smrću te infomaciju objavio u Facebook grupi, a sve prijavio PU Konjic.

Građanin Konjica, koji je želio ostati anoniman, poslao je poruku redakciji portala AbrašMEDIA:

“U Jablaničkom jezeru se čudne stvari dešavaju. Mislim na zagađenje, naravno. Ali ugrožena je i sama Neretva, sve do iznad centra Konjica. Prije nekoliko dana je pretučen aktivista, koji je postavljao slike i ukazivao na ekološku katastrofu. Završio je u Kliničkom centru u Mostaru, zbog premlaćivanja. Znam da je tema delikatna i zahtjevna za istražiti, a lokalni mediji šute, kao i institucije. Izgleda da ekologija nema šanse protiv kapitala.”

Foto: Mirsada Džaferović Čomor

Aktivista o kojem se u poruci govori je Isa Džino, koji je u srijedu, oko 20 sati, pretučen te je zbog zadobivenih povreda hospitalizovan, gdje su mu konstatovane povrede glave.

Administrator Facebook grupe “Konjic, jučer, danas, sutra” Isa Džino, koji se bori za zaštitu okoliša, uglavnom rijeke Neretve i protiv zagađenja iz firme EUROSJAJ, vlasnika Jasmina Badžaka je nekoliko sati prije napada primio prijetnje smrću te infomaciju objavio u Facebook grupi, a sve prijavio PU Konjic.

Kolaž, autor: Isa Džino

Ove prijetnje su nastale nakon objave o zagađenju Neretve i Jablaničkog jezera.

“Upravo sam dobio prijetnje smrću od Jasmina (Jaska) Badžaka, vlasnika firme EUROSJAJ d.o.o. Konjic kao i predsjednika Udruženja privrednika Konjic”, napisao je aktivista Isa Džino, a tri sata nakon ove objave je pretučen.

“U Boga vjerujem i Boga se samo bojim. U korumpiranu i nesposobnu policiju, sudstvo, tužilaštvo nemam povjerenje. Tako da ću samo ovdje napisati i nek stoji da se zna. Do konačne pobjede. Pobjeda ili smrt!”

Isa Džino je hospitaliziran u bolnici u Konjicu zbog ozljeda glave, a potom je upućen u Klinički centar u Mostaru, gdje se i sada nalazi. Zbog povreda nije mogao dati izjavu za naš portal.

Prema pisanju medija policijski službenici su u Konjicu uhapsili dvije osobe zbog napada na aktivistu. Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da je riječ o R.A, (41) i K.S. (38) iz Konjica.

U posljednje vrijeme pojavile su mrlje koje su zabrinule lokalno stanovništvo, a iz Sanitarne inspekcije općine Prozor – Rama su kazali kako je najvjerovatnije riječ o prirodnoj pojavi, pisala je FENA.

Podsjetimo, rezultati analize vode urađene prošle godine su pokazali povećane koncentracije teških metala – cinka, bakra i nikla.

Na sjednici GV Konjic (31.10.22.) podnesen je Izvještaj o stanju zagađenja rijeke Neretve od strane pomoćnika načelnika Službe za opštu upravu i inspekcijske poslove Šeherzade Alić. Povod ovom izvještaju je zagađenje Neretve iz konjičke industrijske zone, registrovano (20. 7. ’22.).

Foto: Džino Isa, Jablaničko Jezero – Ostrožac

Da li je ovo samo mrtvo slovo na papiru? Jeste! Preduzeća i dan danas ispuštaju otpadne vode u rijeku Neretvu, a građani i mještani područja Jablaničkog jezera uzalud upozoravaju, jer se ne nazire kraj ovom problemu – kako je naveo naš sagovornik, koji je želio ostati anoniman, i živi u blizini “zagađivača koji, eto, premlaćuje ljude”, jer “ekologija nema šanse protiv kapitala.”

Foto: Stanovnici sela Ribići, Jablaničko jezero (Fotografija je uslikana 18. 3. 2023.)

Podsjetimo, 13. februara tekuće godine pisali smo da je povodom Zahtjeva Investitora “Galvanorm” d.o.o. Konjic, koji je dostavljen nadležnom Federalnom ministarstvu za projekat “Sistem upravljanja otpadnim materijalima na lokaciji pogona investitora”, ministarstvo organizovalo Javni uvid u dokumentaciju, kao i omogućavanje javnosti davanje mišljenja i sugestija na ovaj projekat. Podnosioc ovog zahtjeva (Galvanorm) osnovan je 11. 1. 2023. od strane firmi Eurosjaj d.o.o. i Unisgal d.o.o.

Upravo je Jasmin Badžak, vlasnik firme EUROSJAJ d.o.o. prijetio aktivisti Isi Džini, nakon čega je i pretučen.

Jasmin Badžak, vlasnik firme EUROSJAJ d.o.o.

Javni uvid i davanje mišljenja slanjem na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma je samo još jedna obmana, bacanje prašine u oči stanovnicima koji i dalje gledaju zagađenu i Neretvu i Jablaničko jezero.

Foto: Građanka Konjica

Šta preostaje građanima nego da se masovno pobune i zaustave trovanje i ljudi i životinja kojima je ovo stanište, ako ih uopšte još i ima u vodi zagađenoj teškim metalima – cinka, bakara i nikla, i ko zna čega još. O pomoru riba u Neretvi pisali smo još prošle godine.

Hoće li zastrašivanja i premlaćivanja zaustaviti građane u namjeri da se bore za svoje zdravlje i čistu okolinu pa će ostati na tome da zaista “ekologija nema šanse protiv kapitala”!?

Hoće li institucije i lokalni mediji i dalje ostati nijemi na nasilje i bahaćenje lokalnih moćnika i gledati Neretvu i Jablaničko jezero u bakarnoj boji?

Građani u akciji