Građanski aktivizam

Pritisci na kakanjsku aktivistkinju Hajriju Čobo zbog njene borbe za zaštitu prirode i protiv korupcije

Hajrija Čobo na protestima u Jezeru proteklog vikenda (Foto: NGG)
Na informacije o ugroženosti njene bezbjednosti, Hajriji Čobo punu podršku pružaju njeni sugrađani, ali i aktivisti iz oba entiteta. Putem društvenih mreža traže od nadležnih da joj pruže punu zaštititu i osuđuju pretnje, ukoliko su one zaista osnovane. Hajrija im je na podršci, kako kaže, zahvalna, ali bi za nju satisfakcija bila tek kada bi se njeni Kaknjci više uključivali u aktivnosti koje su prvenstveno u njihovom interesu, a to su zaštita životne sredine, borba za čistu prirodu, rijeke i ispravnu vodu koju piju.

Borac za pravdu i zdravu životnu sredinu, te protiv korupcije, kao jedne od najozbiljnijih društvenih bolesti, Hajrija Čobo iz Kaknja se našla na udaru tajkuna iz ovog rudarskog grada u srednjoj Bosni, kao i političkih moćnika, kojima je očigledno poremetila njihove težnje da na račun ove države ugrabe što više mogu.

Njeno pojavljivanje u subotu (25.02.2023.) na protestu u Jezeru povodom geoloških istraživanja i istupi u javnosti u korist ekoloških aktivista iz ove opštine, podrška ostalim aktivističkim grupama u cijeloj BiH, a posebno borba za oazu prirode u Mehoriću kod Kaknja, sasvim je sigurno nose određeni rizik i imaju svoju cijenu.

Pokazalo se to na više primjera do sada, u slučajevima u kojima su se “zvizdači iz sjenke” našli na meti onih kojima ne ide u prilog razotkrivanje njihovih sumnjivih poslova, koje vode uz otvoreno kršenje zakona i podršku korumpiranih segmenata sistema. A pokazuje se i u slučaju Hajrije Čobo.

“Počela sam da dobijam upozorenja da ono što radim se ne sviđa tim kakanjskim moćnicima, što me podsjetilo na 2010. godinu, kada sam kao prosvjetni radnik bila izložena mobingu takođe tadašnjih političkih moćnika ZDK, što je rezultiralo i krivičnim prijavama i osudom javnosti onih koji su učestvovali u mom progonu. Sada se prvenstveno borimo da onemogućimo nezakonite radnje u Mehoriću, uništavanje rijeke Borive i Trstionivce, a u korist investitora rudnika “Rupice” u susjednoj općini Vareš. Sa onima koji su u toj borbi zajedno sa mnom trudim se da doprinesem da Kakanjci piju čistu i ispravnu vodu, a sve ide ka tome da nam je uskrate” – kaže Čobo za portal Antikorupcija.info.

Ona se u prvoj polovini prošle godine stavila na čelo neformalne grupe građana i, uz podršku Centara civilnih inicijativa, pokrenula kampanju „Park prirode Trstionica i Boriva“, koja je rezultirala uspjehom, jer je nelegalno montirano postrojenje betonare za potrebe istraživačko-razvojne kompanije „Eastern Mining” 20.07.2022. godine izmješteno. Zalagala se i da investitor sanira štetu nastalu u Mehoriću do granice sa općinom Vareš, koju su napravili izvođači radova preduzeće “Trgošped” d.o.o. Kakanj na izradi saobraćajnice i za tu namjenu montiranog postrojenja betonare.

Kada je riječ o upozorenjima koje je počela da dobija, radi se o uznemirujućim informacijama o svojevrsnoj uroti protiv nje, odnosno, da pojedini lokalni političari i njihovi sljedbenici traže način da se ona onemogući u aktivnostima i, kako navode, “skloni”. Jedna od ideja, o kojoj, navodno, razmišljaju je da nju optuže za pomor ribe u Trstionici, na koji je svojevremeno ukazala, upozoravajući javnost na moguće ozbiljne posljedice rudarenja u susjednoj opštini, po izvorišta i rijeke s kojih se Kakanj snabdjeva vodom za piće.

“Ako je došlo dotle da jedna ekološka aktivistkinja i profesorica postane im prepreka i smetnja, onda smo zaista nisko pali. Stvar će tek za njih postati ozbiljna i tim još uvijek skrivenim pretnjama će se baviti državne agencije, policija i tužilaštva čim osjetim iole ozbiljnu pretnju po mene, a za sada ta upozorenja koja dobijam ne shvatam tako ozbiljno kako mi ih prezentiraju oni koji mi dostavljaju informacije o mojoj navodnoj ugroženosti” – kaže Čobo.

Na informacije o ugroženosti njene bezbjednosti, Hajriji Čobo punu podršku pružaju njeni sugrađani, ali i aktivisti iz oba entiteta. Putem društvenih mreža traže od nadležnih da joj pruže punu zaštititu i osuđuju pretnje, ukoliko su one zaista osnovane. Hajrija im je na podršci, kako kaže, zahvalna, ali bi za nju satisfakcija bila tek kada bi se njeni Kaknjci više uključivali u aktivnosti koje su prvenstveno u njihovom interesu, a to su zaštita životne sredine, borba za čistu prirodu, rijeke i ispravnu vodu koju piju. Nažalost, kako ističe, uspješnog ishoda u toj borbi nema bez borbe protiv kriminala i korupcije, za koju njeni sugrađani, barem do sada, nisu baš pokazali masovnu zainteresovanost.

A, kako je izjavila ovih dana, govoreći u kontekstu pritiska investitora sumnjivih namjera na male opštine po Bosni i Hercegovini: „Mi se ovdje suočavamo sa korupcijom i ovdje jedino građani svojim protestima, zahtjevima, insistiranjem, borbom, aktivnim učešćem, tužbama, krivičnim prijavama, mogu odbraniti. I to po svaku cijenu.”.

Građani u akciji