Radnički protesti

Protest radnika GRAS-a: Ako ne bude plata, sutra moguća obustava javnog prevoza

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS danas su u Sarajevu organizovali protestni skup na trolejbuskom depou, te pozvali nadležne da im kažu kad će dobiti platu.

Ako ne bude dogovora, sutra će biti ugroženo funkcionisanje javnog prevoza u Kantonu Sarajevo i većina vozila neće biti u funkciji, poručio je predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović. Naglasio je da su radnici posljednju platu primili za decembar prošle godine.

“Pokušali smo sa razgovorima da riješimo problem, ali ne vidimo rješenje na vidiku. Mi smo se odlučili danas okupiti se ovdje, na kraju radnog vremena. Očekujemo da nam se obrati direktor, koji je u Vladi KS, i da nam se obrati”, kazao je Muminović.

Amer Kamenica, vozač trolejbusa GRAS-a 20 godina, dodao je kako je posljednju platu dobio 21. januara.

“Ljudi su zaista u teškoj situaciji, kod mnogih radnika samo oni su zaposleni u porodici. Mi smo oprostili 300 miliona Vladi, znamo da žele sve najljepše, nove tramvaje, trolejbuse… ali zapelo je zbog osam miliona. Budžet je milijarda maraka, a oni nam kažu da bi nam dali četiri miliona keša, a ostala četiri miliona do nove godine. Isto da vi imate platu hiljadu maraka, ja vam dugujem osam, i onda kažem evo sada četiri, a ostalo ću dati do nove godine”, naveo je Kamenica.

Iz Vlade KS su kao razlog blokade računa GRAS-a naveli tužbe radnika…

“To je sve oko četiri miliona maraka. Sve se mora ispoštovati, to je odluka suda. Njima je da četiri miliona nađu i ‘mirna Bosna'”, rekao je Kamenica i odbacio navode prema kojima su radnici tužbama sami sebi nanijeli štetu.

“Mi tužimo ima 10, 12 godina. Bivši direktori, koji trebaju u zatvor, nisu plaćali, nagomilali su velike kamate. Da su plaćali mogli smo se davno riješiti tih tužbi. Tristotine miliona smo se odrekli subvencija koje od rata Vlada namnije davala. Rekli smo ‘halal olsun’. I sad oni nama neće četiri miliona, a mi njima dali 300”, istakao je vozač GRAS-a.

Na kraju razgovora kazao je kako su radnici ovog preduzeća dali žičaru Gradu Sarajevo, kosi lift i niko “nikada nije rekao hvala”.

Pogledaj više

Građani u akciji