Radnički protesti

Protest rudara: Traže veće plate i smjenu direktora

Radnici RiTE “Ugljevik” ponovo su se okupili ispred uprave tog preduzeća i istakli svoje zahtjeve koje su rukovodstvu ranije uputili, a koji još nisu ispunjeni. Medijima je na tom skupu bilo zabranjeno prisustvo.

Rudari i radnici RiTE “Ugljevik” i danas su, tri dana nakon prošlog protestnog zbora, ponovo van rudnika.

Upravi tog preduzeća su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva za povećanje plata i smjenu direktora, te da do ispunjenja tih zahtjeva obustavljaju rad jer, kako tvrde, dok se oni bore za egzistenciju, neko iz fotelje zgrće milione iz RiTE “Ugljevik”.

“Direktor Čedomir Stojanović je ovdje napravio veliki haos. Naša potraživanja prema dobavljačima su sada blizu 50.000.000 KM. To znači da se nalazimo u dubiozi i haosu, da smo pred kolapsom”, kaže Dragan Babić, jedan od radnika RiTE “Ugljevnik”.

Dodaje da se direktor Stojanović ne bavi krucijalnim pitanjima preduzeće nego se, kako ističe, bavi tenderima, kad će da ih potpiše i šta će da uradi.

 Zoran Mićanović, predsjednik Sindikalne organizacije RiTE “Ugljevik” smatra da Stojanoviću više nije mjesto na čelu tog preduzeća.

“Svojim potezima nas je odveo u duboki minus. On nema hrabrosti da izađe pred radnike zato što je iz RiTE “Ugljevik” otuđio značajnu sumu novca”, kaže Mićanović.

Radnici traže za 15 odsto veće plate koje, kako tvrde, nisu povećavane od 2008. godine. Problem je i to što se, ističu sindikalci, u tom preduzeću godinama zapošljavaju nekvalifikovani radnici.

Babić ističe da je jedan od glavnih problema što u tom preduzeću radi 2.300 radnika.

 “Istovremeno, nemao radnika u održavanju, deficitarni su. Za to nije kriv sindikat nego uprava”, kaže on.

Objašnjava da radnici protestuju jer se boje za svoju egzistenciju, a da će, ako gigant kao što je RiTE “Ugljevnik” propadne, to osjetiti čitava regija ali i Republika Srpska.

“Glavni motiv današnjeg okupljanja je opstanak preduzeća. Mislimo da je ovo Dan D za njegov opstanak. RiTE “Ugljevik” moraju da vode stručni ljudi koji znaju svoj posao i koji imaju emocije prema Ugljeviku. Mi već debelo gazimo po dnu. Mislim da to možemo da zaustavimo, ali to mora da uradi struka”, kaže Mićanović.

“Mi nismo nikakvi pučisti, kako nas je nazvala uprava RiTE “Ugljevik”. Mi samo želimo da zaustavimo propast ovog preduzeća”, poručili su okupljeni radnici.

Pogledaj više

Građani u akciji