Radnički protesti

Protest turističkih radnika iz Hercegovine u Sarajevu

„Mi ne tražimo ničiju milostinju, već samo uslove za rad“, izjavio je Davor Ljubić predsjednik Udruženja turizma, hotelijera i iznajmljivača soba iz Međugorja.

Turistički radnici iz Hercegovine okupili su se u utorak 8. juna ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, tražeći da Vijeće ministara BiH olakša ulazak stranih turista u BiH.

Oni traže da Vijeće ministara BiH dopusti dolazak turista u BiH na osnovu četiri kriterija koja traže. To su negativan PCR test ili potvrda o preboljenoj koroni ili potvrda o primljenoj vakcini ili negativan antigenski test.

„Cijela Hercegovina je na koljenima. Svima je jednako teško i nama koji radimo u turizmu i onima koji žive od turizma, jer suvenirnice po Mostaru su više od godinu zaključane. Mi smo već godinu i po dana zatvoreni faktički i mi ne tražimo ničiju milostinju, već samo uslove za rad“, izjavio je Davor Ljubić predsjednik Udruženja turizma, hotelijera i iznajmljivača soba iz Međugorja.

On također dodaje kako se gubici mjere u stotinama miliona maraka.

„Procjena je da se u Međugorju tokom godine prikupi oko 200 do 300 miliona (100 do 150 miliona eura) maraka od noćenja, hotelijerstva i turističkog proizvoda. Pošto smo mi godinu i po zatvorenici možete zamisliti koliki su to gubici“, naglašava Ljubić.

Protest turističkih radnika iz Hercegovine ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, 8. juna 2021.
Protest turističkih radnika iz Hercegovine ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, 8. juna 2021.

Protest su najavili 30. maja nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana, što znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale korona virus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Također, Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Podsjetimo, u septembru 2020. godine je donesena odluka o izmjenama uvjeta za ulazak stranaca.

Turistički radnici iz Međugorja najavili su da će podnijeti tužbe ukoliko Vijeće ministara BiH ne olakša uvjete ulaska u zemlju priznavanjem i antigenskog testa, potvrde o vakcinaciji ili da je osoba preboljela COVID-19.

Iz Udruženja hotelijera i turističkih radnika u Međugorju saopćili su kako je manje od mjesec ostalo do obilježavanja 40. godišnjice Gospinih ukazanja i upozorili da bi zadržavanje strogih mjera za prijelaz preko granice označavalo njihovu propast.

U saopćenju se navodi kako ovo nije stvar samo Međugorja ni Hercegovine nego čitave države, jer je ovo stvar opstanka svih ljudi koji se bave turizmom indirektno i direktno.

Pogledaj više

Građani u akciji