Radnički protesti

Protest ugostitelja u Banjaluci, traže dozvolu da rade

Učesnici protesta su istakli da je preko 30 hiljada radnika ostalo bez posla, tvrdeći da je za takvu situaciju odgovorna i vlada koja nije na adekvatan način pomogla ugostiteljstvu i turizmu.

Nekoliko stotina banjalučkih ugostitelja demonstrirali su u centru Banjaluke, u blizini Palate Republike Srpske, protestujući što je ublažavanjem mjera u Republici Srpskoj dozvoljen rad tržnih centara, a njima samo bašte na otvorenom.

Ugostitelji su poručili da se ne mogu zadovoljiti samo otvorenim baštama, te su iznijeli čitav niz zahtjeva Vladi RS, od koje traže isplatu minimalnih plata za mart, kao i uplatu poreza i doprinosa za mart i april za sve oštećene u ugostiteljstvu.

Nosili su transparente sa ispisanim zahtjevima i uzvikivali “Hoćemo da radimo”.

Jedan od zahtjeva je i da se ne ograničava radno vrijeme, te da se porez na dodatnu vrijednost (PDV) smanji na 10 odsto u ugostiteljstvu i turizmu. Zahtijevaju i da nema ograničenja radnog vremena, te da se ugostiteljima električna energija više ne obračunava kao industrijska struja, već po tarifi za domaćinstva.

Oni podsjećaju koliki su gubici u poslovanju zbog zabrane rada iako su se strogo pridržavali propisanih epidemioloških mjera.

Takođe su istakli da je preko 30 hiljada radnika ostalo bez posla, tvrdeći da je za takvu situaciju odgovorna i vlada koja nije na adekvatan način pomogla ugostiteljstvu i turizmu.

“Krizni štab već godinu dana donosi nelogične mjere, mjere koje više ničiji budžet ne može da izdrži i mjere koje popuštaju usljed pritisaka, a ne usljed pada broja zaraženih. Mi smo zbunjeni, ovo je dokaz da se mjere donose bez redoslijeda”, rekao je na konferenciji za novinare prije protesta Miloš Stanišić iz Upravnog odbora Udruženja ugostitelja “Horeca”.

Štab za vanredne situacije RS obavijestio je da od četvrtka 8. aprila ugostiteljski objekti mogu početi sa radom, uz strogo poštovanje uputstava koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Ugostitelji i frizeri iz Banjaluke i drugih gradova u RS protiv mjera zatvaranja demonstracije su održali i 22. marta u blizini Palate RS protiv novih mjera zatvaranja.

I na tim protestima zatražena je pomoć od institucija kako bi ugroženi preduzetnici prebrodili krizu.

Protesti su uslijedili dan nakon što je Republički štab za vanredne situacije RS odlučio da pooštri mjere, te na sedam dana uvede restrikcije kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom.

Zatvoreni su ugostiteljski objekti, frizerski saloni, tržni centri i škole.

Na sastanku predstavnika Vlade RS i Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca” 26. marta u Banjaluci, dogovoreno je da će svim radnicima kojima je u martu ove godine onemogućen rad zbog primjene oštrijih mjera biti isplaćeni porezi i doprinosi, u skladu sa njihovom poreskom prijavom.

No ugostitelji nisu bili zadovoljni tim dogovorom, jer im, kako kažu Vlada nije ispunila obećanje da će biti dozvoljen rad ugostiteljskim objektima još 29. marta.

Vlada Republike Srpske je u 2020. godini, privrednim subjektima iz sektora turizma i ugostiteljstva, kojima je u martu i aprilu bio zabranjen, te ograničen rad u maju, isplatila oko 13.000.000 KM (6.500.000 eura).

Vlada Republike Srpske je kroz projekat turističkih vaučera i subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima posredno pomagala oporavak sektoru ugostiteljstva.

Od 15. juna 2020. godine, kada je započet projekat turističkih vaučera, do danas je građanima Republike Srpske izdato više od 34.700 turističkih vaučera, te je kroz projekat u ovaj sektor plasirano oko 3.400.000 KM (1.700.000 eura).

U Republici Srpskoj od 22. marta zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, te je zabranjeno obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima, frizerskim salonima, trgovačkim centrima, skijalištima, bazenima i velnes i spa centrima.

Prema zaključku koji je 21. marta usvojio Republički štab za vanredne situacije RS, zabranjen je i rad priređivačima igara na sreću.

Frizerskim salonima rad je dozvoljen 29. marta.

Nastava u osnovnim, srednjim školama i fakultetima takođe je obustavljena 22. marta i odvija se online. U utorak 6. aprila u škole u RS se vraćaju osnovci od 1. do 5. razreda.

Obustavljene su i aktivnosti unutar pozorišta, bioskopa i drugim institucijama kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru.

Pogledaj više

Građani u akciji