Građanski aktivizam

Protest zbog trase autoputa Banjaluka-Prijedor

U Bistrici kod Prijedora protesti zbog planirane trase auto-puta Banjaluka – Prijedor. Mještani traže izmještanje, odnosno pomjeranje trase zbog planiranog rušenja većeg broja kuća i pomoćnih objekata. Poručuju vlastima da su spremni i životima braniti svoja ognjišta.

Buduća trasa autoputa Banjaluka-Prijedor koja prelazi preko naselja Omarska, Lamovita, Bistrica i Verići na samo 4 kilometara ruši  31 kuću, 27 ugožava i nekoliko stotina pomoćnih objekata.

Pomjeranjem trase autoputa za samo nekoliko stotina metara sve to bilo bi izbjegnuto, kažu mještani ovih mjesnih zajednica koji su  organizovali mirne proteste kako bi vlastima poručili da nisu protiv izgradnje autoputa, ali da jesu protiv zacrtane trase.

„Vlast jednostavno  nema razumijevanja prema nama. Trenutna vlast se stavila na stranu drugih nacija gdje se auto-put izmješta za nekih 2 kilometra, a na pojedinim trasama i tri puta, dok područje gdje je srpsko stanovništvo ni jedan centimetar kvadratni“, kaže Novo Popović iz mjesta Verići.

„Brojni razgovori sa resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske i sa premijerom Radovanom Viškovićem te brojni dopisi ostali su samo mrtvo slovo na papiru“, smatra Oliver Rubin iz mjesne zajednice Lamovita i  jedan od organizatora protesnog skupa. Dodaje da bi petlja auto-puta porušila 12 porodičnih kuća Rubina, 10 pratećih objekata te 17 dunuma zemlje.

„Branićemo svojim životima. Poručujemo Srebrenki Golić, put neće ići od Verića do Lamovite ako bude išao preko naših kuća. Imate Verića i Bistričko polje, Omarska i pravite put“, poručuje Rubin.

„Nisam protiv auto-puta, ali ne na ovakav način gdje mi je ugrožena životna egzistencija. Bošnjacima i Hrvatima je izvršena korekcija  auto-puta. Braniću svoj posjed svim sredstvima“, kaže Milorad Vrhovac iz mjesta Ivanjska.

„Jesam za, ali ne uvijek da ja budem žrtva. Previše sam dugo žrtva poslije stvaranja Republike Srpske  za koju sam izuzetno puno dao, a sad me svi omalovažavaju“, kaže Ljubomir Popović iz mjesta Verići.

Iz resornog ministarstva ranije su poručili da je u Verićima i zaseoku Popovići stavljena tačka i urađen maksimum maksimuma i da je trenutno rješenje – najbolje tehničko rješenje.

Međutim, okupljeni mještani četiri mjesne zajednice ne stavljaju tačku. Vlastima poručuju da će tijelima braniti svoja ognjišta i da kako kažu, nema tih para da plate ono što su godinama gradili.