Radnički protesti Regija i svijet

Grčka: Protesti i štrajkovi zbog reforme Zakona o radu

Hiljade radnika i radnica u štrajku, kao i drugih demonstranata blokirali su u četvrtak, 6. maja saobraćaj u Atini i drugim gradovima širom Grčke kako bi sa zakašnjenjem obeležili 1. maj, Međunarodni praznik rada, i usprotivili se kontroverznoj reformi zakona o radu.

Štrajk je zaustavio rad javnih službi, saobraćanje trajekata, prevoz u Atini, osim autobusa. Više letova je takođe otkazano ili pomereno zbog štrajka kontrolora letenja.

Prema grčkoj vladi, piše agencija Frans pres (AFP), predlog zakona uvodi mogućnost fleksibilnog radnog vremena, utvrđuje pravila o radu na daljinu i uključuje garancije protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

Portparolka vlade Aristotelija Peloni izjavila je 5. maja da reforma “usklađuje zakone sa stvarnim potrebama zaposlenih danas”.

Ministar rada Kostis Hacidakis rekao je da novi propisi omogućavaju zaposlenima da pregovaraju sa poslodavcem o mogućnosti povećanja radnih sati u jednom delu godine i uzimanju više odmora.

Opozicione stranke, međutim, smatraju da je reforma “bolan korak unazad” po pitanju radnih prava, a kritičari kažu da formalizuje eksploataciju prekovremenih sati od strane nesavesnih šefova, što je već praksa godinama, podseća AFP.

Pogledaj više

Građani u akciji