Građanski aktivizam

Protesti u Gacku: Dok političari ćute a institucije pod njihovom kontrolom ne reaguju, građani protestima pokušavaju natjerati državu da funkcioniše a firmu koja ih truje da to prestane

Okupljeni su poručili da "nisu došli da zatvore Termoelektranu, već da traže da ona i dalje radi, ali po normama po kojima je njen rad propisan".

Protesti su svugdje u svijetu signal da država ne funkcioniše. U BiH je to dovedeno do ekstrema. Pa, recimo, u Gacku, umjesto da na teško zagađenje iz ovdašnje termolelektrane, i ugrožavanje zdravlja ljudi, reaguju inspekcija, tužilaštva i sudovi – reaguju građani.

Njih dvjestotinjak, okupilo se u četvrtak, 11.05., na mirnim protestima u organizaciji Savjeta mjesne zajednice Nadinići, bez obzira na kišu, ispred kapije preduzeća Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost za životnu sredinu i zdravlje ljudi, zbog količine pepela koji se svakodnevno kroz dimnjak termoelektrane izbacuje u vazduh.

Okupljeni su poručili da “nisu došli da zatvore Termoelektranu, već da traže da ona i dalje radi, ali po normama po kojima je njen rad propisan”.

Dakle, ponovo, građani, u suštini, traže samo funkcionisanje pravne države. Odnosno da institucije rade svoj posao i obezbijede da se život odvija u skladu sa važećim zakonskim propisima.

No, kako institucije, zapravo, ne funkcionišu, upozoravaju da neće dopustiti da RiTE Gacko i dalje ovako radi i ugrožava zdravlje ljudi.

“Gospoda iz upravne zgrade, treba da znaju da pamet nije samo u upravnoj zgradi, već da je ima i u rudničkoj jami, u radionicama i u restoranu. Za svako radno mjesto postoje norme i propisi. Zašto se to ne poštuje na otpremi pepela”, postavio je pitanje Siniša Milošević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nadinići, koji je iznio i neke zabrinjavajuće podatke o zdravstvenom stanju građana na ovom području, te, na protokol RiTE Gacko predao nekoliko zahtjeva okupljenih građana i radnika.

“Zahtijevamo od rukovodstva RiTE Gacko prijem za delegaciju Mjesne zajednice Nadinići najkasnije do ponedjeljka 15. maja 2023. gdje bi razgovarali o životnoj sredini koja je nekontrolisano ugrožena nepropisnim radom RiTE Gacko”, rekao je Milošević, dodajući da je preduzeće van pogona od srijede, ali, kako tvrdi, ne zbog zaštite životne sredine, već isključivo zbog proizvodnih problema.

“Tražimo da Termoelektrana uopšte ne kreće sa radom i proizvodnjom električne energije dok se ne očisti sistem filtera koji bi trebalo da pročišćavaju pepeo”, naveo je Milošević.

Iz Savjeta mjesne zajednice koja je organizovala ove proteste, poručili su da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, u roku od 5 dana pozvati i druge mjesne zajednice u Gacku da im se pridruže i naprave masovni protest.

Građani u akciji