Građanski aktivizam

Protesti u Kalesiji – Vijećnici sebi povećali primanja i otišli na ljetnju pauzu. Građani ogorčeni.

“Tu sramotu ja, kao običan čovjek, ne mogu da podnesem. I neću.”, naveo je jedan od organizatora današnjih protesta, dodavši: “Ovo nije poruka samo našim vlastima. Nego širom BiH.”

Neformalna grupa građana Kalesije, organizovala je danas (12.07.) u podne, na platou ispred BKC u ovom gradu, mirne proteste, zbog sporne odluke vijećnika Općinskog vijeća Kalesija, da povećaju svoja primanja.

Naime, 7 dana ranije, po hitnoj proceduri usvojenom odlukom Općinskog vijeća Kalesija, donesenoj na 5. redovnoj sjednici ovog vijeća, posljednjoj pred ljetnju pauzu (što kako je primijećeno od govornika na današnjim protestima, svakako nije slučajno) paušali koje vijećnici primaju povećani su sa 350 na 650 KM, a dnevnica sa 50 na 100 KM.

Protiv ove odluke, na samoj sjednici, bila su svega 3 vijećnika, čija su imena prilikom isticanja na današnjem skupu izazvala aplauz okupljenih. S druge strane navođenje imena 20 vijećnika koji su bili za odluku o povećanju svojih primanja, pa čak i ona 4 koji su bili odsutni je izazvalo uzvike negodovanja okupljenih građana.

Prije samog protestnog skupa, tokom prošle sedmice, na donošenje ove odluke reagovao je SDP, ogradivši se od svojih vijećnika, nazvavši Odluku neprihvatljivom, drskom i bahatom, “posebno u vrijeme pandemije Covid 19”, i izvinuvši se građanima zbog neprihvatljivog i nerazumnog ponašanja vijećnika izabranih sa liste ove partije. A reagovali su, osuđujući ovu odluku i ponašanje općinskih vijećnika, i iz JOB “Unija veterana” Općine Kalesija, Petriotske lige Kalesija, a, na sam dan održavanje protesta i Udruženje Antifašista i boraca NOR-a BiH Kalesija

Protestnom skupu, prethodno uredno prijavljenom Policijskoj upravi Kalesija, prisustvovalo je nekoliko stotina građana. A na internetu je snimak skupa pogledalo preko 50.000 ljudi.

Protesti u Kalesiji 12.07.2021. Foto: Nezavisni kalesijski portal

Osnovni zahtjev koji je na skupu formulisan je da na prvoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija, nakon ljetnje pauze, u septembru, prva tačka dnevnog reda mora biti – poništavanje odluke o povećanju paušala.

Istovremeno je i najavljeno da će se na taj dan ponovo održati protesti, na kojim će građani svojim vijećnicima još jednom poručiti da takvo ponašanje smatraju sramotnim i da ga neće trpiti.

“Tu sramotu ja, kao običan čovjek, ne mogu da podnesem. I neću.”, naveo je jedan od organizatora današnjih protesta, dodavši: “Ovo nije poruka samo našim vlastima. Nego širom BiH.”

“Penzioner koji ima penziju od 300 KM, uzima hljeb na veresiju. Zamislite koliko novca ode na plate i paušale. Paušale treba ukinuti u svim kantonima i općinama i moglo bi se napraviti šta se hoće.”

Pomenuto je, između ostalog, da je mnogo veći prioritet napraviti djeci u osnovnim i srednjim školama pristojne WC-e, nego trošiti budžetska sredstva, koja su sredstva građana, na plate političara, koji bi trebali da zastupaju interese tih građana.

A sjetili su se i onih koji su, za razliku od ovdašnjih političara, ponos ove zemlje i njenih građana: “Jučer smo imali Lanu Pudar, sramota je da djevojčica od 16 godina prezentuje državu i da je jedina svijetla tačka, a nema nikakvu podršku od političara koji imaju enormne plate”.

Na samom skupu, neki govornici su iznosili i radikalnije zahtjeve, koji su podrazumijevali ne samo poništavanje donesene odluke, nego i kaznu za njeno donošenje. U vidu isključivanja tih poslanika iz članstva njihovih stranaka ili čak smjenu Općinskog vijeća i prijevremene izbore.

A sam organizator je, na kraju današnjeg skupa, najavio: “Ići ćemo korak po korak.” Spomenuvši da bi jedan od narednih koraka mogao biti zahtjev: “Nema zapošljavanja vijećnika i njihovih bližnjih na budžetu”. Označivši to kao oblik korupcije kojim se obezbjeđuje kontrola vlasti nad budžetom i procesima u općini: “Svi idu tom linijom, budeš vijećnik, podoban načelniku i zaposliš se.”

Protesti u Kalesiji 12.07.2021. Foto: Nezavisni kalesijski portal

Za kraj spomenimo da je interesantno da se posezanje političara u budžetska sredstva, zarad povećanja njihovih ličnih primanja dešava istovremeno sa smanjenjem budžeta Općine. Naime, Budžet općine Kalesija za 2021. godinu iznosi 10.158.727 KM i manji je od budžeta iz 2020. godinu za 4.313.232 KM.