Građanski aktivizam

Protestno okupljanje ispred deponije „Uborak“, kao podsjećanje na tri godine građanske borbe i tri godine političarskih laži, nerada i nasilja

Protestna blokada deponije "Uborak", 10.06.2019.
Uborak, 10.06.2019. - 10.06.2022.

Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“ na prigodan način – protestnim okupljanjem – u petak, 10.06., obilježava treću godišnjicu od prve blokade deponije Uborak.

Podsjećamo, 10.06.2019. godine više stotina građana gradskog područja Sjever Mostar učestvovalo je u protestima ispred deponije “Uborak” kojom prilikom je, na 10 dana, blokiran dovoz otpada na deponiju i izneseni “zahtjevi za nadležne” među kojima i najznačajniji – zaustavljanje daljnjeg dovoza smeća i hitna sanacija cjelokupnog područja deponije.

Nakon što je 20.06.2019. godine između tadašnjeg gradonačelnika Mostara i mještana sjevernog dijela tog grada postignut dogovor u skladu sa kojim se trebao formirati tim koji će imati predstavnike lokalnog stanovništva, ali biti i sačinjen od stručnjaka koji se bave ovom problematikom s nivoa grada, kantona i Federacije BiH, činilo se da će problem deponije “Uborak” početi biti rješavan na sistemski način uz učešće svih odgovornih institucija.

No, bilo je to, pokazaće se, samo samo prvo u nizu “kupovanja vremena”, političarskog obmanjivanja građana i predstava za javnost bez ikakvog stvarnog sadržaja, odnosno ozbiljne namjere rješavanja problema.

I tako sve do danas. S novim gradonačelnikom, ali istom politikom. Koja i pored datih obećanja uporno izbjegava da radi na pronalasku potencijalnih lokacija za izmještanje deponije, negira vlastitu odgovornost i optužuje građane, čije interese i zahtjeve ignoriše, za posljedice svog(!) nerada, nesposobnosti i loše politike.

Na obilježavanju godišnjice, aktivisti građanske inicijative “Jer nas se tiče” – koji su u ove tri godine bili izloženi različitim vidovima nasilja i zastrašivanja, od strane vlasti, ali nisu poklekli – još jednom će ponoviti svoje zahtjeve od kojih ne odustaju:

  1. Sanirati i zatvoriti deponiju Uborak u najskorijem roku;
  2. Iznaći novu lokaciju za deponiju i upisati je u Prostorni plan Grada Mostara i HNK
  3. Obrisati postojeću deponiju iz Prostornog plana Grada Mostara i HNK.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije