Građanski aktivizam

“Pusti me da tečem”: Neretvica više nije “kapitalna”!

"Zahvaljujući herojskom otporu naroda doline Neretvice i prijatelja iz različitih dijelova BiH, nijedna mHE nije izgrađena"

Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” izdalo je saopštenje u kojem objavljuju da se na web stranici JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u dijelu “Kapitalne investicije” , od prije par sedmica ne nalazi ekocidni projekat izgradnje 15 malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice.

Aktivisti pokreta također napominju da su prethodno, dok su se informacije o ovom projektu nalazile na web stranici, bili definisani i rokovi realizacije izgradnje svih 15 mHE i to:

mHE “Srijanski most” i mHE “Gorovnik – ušće” – januar 2020. – april 2021.
mHE “Crna rijeka” i mHE “Gorovnik” – april 2021. – august 2022.
mHE “Podhum 1”, mHE “Podhum 2”, mHE “Donji Obalj”, mHE “Poželavka” i mHE “Mala Neretvica – ušće” – august 2022. – august 2024.

“Stanje na terenu kaže da danas, u drugoj polovini novembra 2022. godine, zahvaljujući herojskom otporu naroda doline Neretvice i prijatelja iz različitih dijelova BiH, nijedna mHE nije izgrađena. Niti će ikada biti dok je nas živih! Voda ili krv!

Navodi u Izvještaju o poslovanju JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za 2021. godinu, koji je Skupština Društva usvojila 30. juna tekuće godine, također ukazuju na velike poteškoće i “neizvjesnost u nastavku realizacije projekta izgradnje mHE na slivu rijeke Neretvice”.

Za nas, gospodine Andelija, ovdje zaista nema nikakve neizvjesnosti: Projekat izgradnje mHE na Neretvici osuđen je na propast i svima će biti lakše što prije prihvatite tu činjenicu. Poruka je to nekoliko hiljada “anarhista”, “stranih plaćenika” i “rušitelja države” iz doline Neretvice”, navodi se u saopštenju.

Građani u akciji