Radnički protesti

Radnici Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida nastavljaju sa štrajkom

Radnici su u generalnom štrajku od 10. februara i ostaće dok se ne izbore za osnovna prava, plate i doprinose.

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka u štrajku su već više od mjesec dana, a duguju im se plate za decembar, januar i februar. Na današnjoj konferenciji za medije su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva i insistiraju na poštivanju njihovih osnovnih ljudskih prava.

“Imamo problema oko sedam godina neuplaćenih doprinosa. Inače, kao što znate, državna smo firma. Plate nam kasne, decembarska, januarska, a evo sad će i februarska. Imamo problem sa selektivnom isplatom plata. Gospodin direktor, Željko Ubiparip, cijelo vrijeme, tj. za svog mandata, evo već 6-7 godina, isplaćuje selektivno plate, jednom broju u cjelini, dok drugi broj radnika dobija četvrtine, neredovne naravno“, rekao je Miroslav Gnjatović, predsjednik Štrajkačkog odbora i dodao da štrajkači imaju odršku granskog sindikata.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Miroslav Gnjatović rekao je da su radnici u generalnom štrajku od 10. februara i ostaće dok se ne izbore za osnovna prava, plate i doprinosi.

Gnjatović je ukazao i na netransparentno i selektivno isplaćivanje plata pojedincima u Centru, dok je pojedinima uplaćivano po četvrtina plate. On je doda i da su štrajkači održali sastanak sa Željkom Ubiparipom, vršiocem dužnosti direktora Centra, početkom marta kao i da nikakav dogovor tada nije postignut.

Miroslav Gnjatović, predsjednik Štrajkačkog odbora, Dragana Tutorić, predsjednica Sindikalne organizacije Centra i Nikola Šobat, predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske / FOTO: GERILA
Miroslav Gnjatović, predsjednik Štrajkačkog odbora, Dragana Tutorić, predsjednica Sindikalne organizacije Centra i Nikola Šobat, predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske (Foto: GERILA)

“Ja se nadam da će Vlada Republike Srpske uraditi određene korake kako bi poboljšala stanje i da se radnicima stvarno isplate plate i obezbjede osnovna radnička prava. Na ovaj način ih javno pozivam da to urade, jer ovo stvarno nema smisla. Ovo već traje dugo, ljudi nemaju platu od decembra mjeseca i mislim da su oni jedina institucija u državnom vlasništvu koja nema platu i gdje se urušavaju radnička prava“, istakao je Nikola Šobot, predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske je danas potvrdio da ima saznanja da su problemi u Centru brojni i učestali, ali da je Vlada usvojila zaključke koji treba da se realizuju.

“Nadzorni odbor koji je i zadužen za nadzor nad poslovanjem Centra za profesionalnu rehabilitaciju i on je taj koji postavlja direktora, zadužen je da pripremi detaljnu informaciju o materijalnom i finansijskom poslovanju u proteklih nekoliko godina. Paralelno sa tim, raspisan je i poziv za izbor direktora“, dodao je Milunović.
Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS / FOTO: GERILA
Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS (Foto: GERILA)

Iz Vlade poručuju da će nakon što dobiju informacije o poslovanju Centra utvrditi i konkretne mjere pomoći.

Pogledaj više

Građani u akciji