Radnički protesti

Radnici deset opština dobojske regije koji rade u šumarstvu gladuju, dok poslodavci JPŠ “Šume Srpske”, Vlada RS i Predsjednik ćute i ne reaguju

"I poslije mjesec dana niko ne odgovara na zahtjeve radnika u Doboju koji su u štrajku. To što smo u štrajku izgleda nikoga ne zanima i to što nemamo plata mjesecima unazad, pa radnici posuđuju i snalaze se kako znaju i umiju da prehrane porodice, izgleda nikoga ne zanima."

“Mjesecima su radnici koji rade u šumarstvu iz deset opština dobojske regije gladni, bez plata i jedino što dobijaju su računi i rate kredita koje moraju plaćati. Nakon stupanja u štrajk, razgovori sa direktorom Šumskog gazdinstva “Doboj”, generalnim direktorom i Upravom JPŠ “Šume Srpske” a.d. Sokolac nisu dali rezultate, jer se od nas traži da i dalje radimo, a plata nema ni na vidiku” – na ovaj način su se našem portalu danas (10.5.2023.) obratili radnici ŠG “Doboj”, koje obuhvata područje Doboja, Dervente, Modriče, Stanara, Vukosavlja, Petrova, Šamca, Broda, Pelagićeva i Donjeg Žabara.

Navode da su se krajem prošlog mjeseca obraćali i Predsjedniku RS Miloradu Dodiku, Vladi Republike Srpske, resornom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, ali da nema pomaka u rješavanju njihovih problema. Odnosno nadležni su bez reakcija i nisu se ni oglašavali.

“Odgovorio nam je jedino pomoćnik u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite i to da to ministarstvo nema nadležnost da se upusti u rješavanje spora između štrajkačkog odbora i poslodavca i da se pitanje plata i redovnosti isplata treba rješavati prema odredbama Zakona o štrajku, a ukoliko se u propisanom roku taj spor ne okonča, isti se treba rješavati u skladu sa Zakonom o mirnom rješavanju sporova pred nadležnom institucijom” – kažu radnici.

Žale se da su zadnju platu, za decembar prošle godine, dobili 10.4.2023., iako su u prva tri mjeseca ove godine ispunili plan sa 140 odsto, a za to su dobili “obećanja” direktora i Uprave da trebaju biti sretni ako u ovoj godinu dobiju 7-8 plata i da ni za njih nisu sigurnu kada će to biti. Tvrde da im poslodavci prijete otkazom zbog njihovog javnog izražavanja nezadovoljstva i najavlju im sigurno smanjivanje plata za 15 odsto.

Sindikalna organizacija ŠG “Doboj” danas (10.05.2023.) je izdala i Saopštenje u kojem iznosi tvrdnje da su, osim pretnji iz Uprave JPŠ o smanjenju plata i najave otpuštanja radnika, u isto vrijeme sebi i u još desetak gazdinstava povećali plate za 30 odsto.

“I poslije mjesec dana niko ne odgovara na zahtjeve radnika u Doboju koji su u štrajku. To što smo u štrajku izgleda nikoga ne zanima i to što nemamo plata mjesecima unazad, pa radnici posuđuju i snalaze se kako znaju i umiju da prehrane porodice, izgleda nikoga ne zanima. Direktori JPŠ “Šume Srpske” iz Banja Luke su nam rekli da nam ne mogu pomoći jer JPŠ nema novca, a do sada nismo dobili odgovor ni od Predsjednika RS Milorada Dodika, kao ni od ministara šumarstva i rada, kako to propisuje Zakon o štrajku. Ne trpe samo radnici ŠG “Doboj” već i građani deset opština na kojima posluje ovo gazdinstvo, a koji nisu spremili drva za narednu zimu” – navedeno je, između ostalog, u saopštenju Štrajkačkog odbora.

Inače, prema informacijama portala Antikorupcija.info, među devet gazdinstava JPŠ “Šume Srpske” devet ih je u 2022. godini iskazalo gubitak, među kojima i ŠG “Doboj”. Međutim, JP je iskazalo dobit od 8,7 miliona KM, što u dobojskom ŠG od strane radnika smatraju friziranim rezultatima.

“Kako je to moguće kada su u prethodnoj 2021. godini iskazali dobit od svega 45.000 KM, a tokom cijele godine se takođe govorilo o finansijskim problemima i gubicima u poslovanju. Smatramo da su realni finansijski pokazatelji više nego zabrinjavajući, da se likvidnost plata održava kreditima, da se zaključuju štetni ugovori od strane poslovodstva i zapošljavaju stranački ljudi” – navode radnici iz ŠG “Doboj” u obraćanju našem portalu.

Pogledaj više

Građani u akciji